Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Κική Σεγδίτσα έφυγε από ανακοπή σήμερα το πρωί…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 11/01/2019

ΕΣΗΕΑ: Η Δημοσιογραφία γίνεται φτωχότερη από την απώλεια της μεγάλης αυτής γυναίκας

|> Έφυγε σήμερα το πρωί από ανακοπή της καρδιάς η Κική Σεγδίτσα – “πρύτανις” του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, κριτικός (Θεάτρου και Κινηματογράφου), ποιήτρια, συγγραφέας, σεναριογράφος κινηματογραφικών ταινιών που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ήταν 89 ετών.

Η Κική Σεγδίτα, παρά τα 89 χρόνια της, ήταν σχεδόν καλά στην υγεία της και τα Χριστούγεννα τα πέρασε κοντά με την νύφη της Ιωάννα Σεγδίτσα. Σήμερα το πρωί αισθάνθηκε μία αδιαθεσία και διακομίστηκε στο “Ιπποκράτειο”. Εκεί παρά τις προσπάθειες των ιατρών δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή…

Η απώλεια της Κικής Σεγδίτσα αφήνει μεγάλο κενό στην ελληνική Δημοσιογραφία και τυχεροί όσοι γνώρισαν αυτή η συνάδελφο, αυτόν τον άνθρωπο. Ξεχώριζε για την καλοήθειά της, το χιούμορ της και την ανθρωπιά της. Ήταν γόνος οικογένειας γιατρών και πρώτη εξαδέλφη τού ήρωα Λάμπρου Σεγδίτσα – τελωνειακού που εκτελέστηκε στην Καισαριανή από τους Γερμανούς.

Η Αγγελική (Κική) Σεγδίτσα γεννήθηκε στη Λαμία το 1930. Πνεύμα ανήσυχο και έντονα ανθρωποκεντρικό από μικρή ήθελε να σπουδάσει ψυχίατρος, αλλά τελικά την κέρδισε η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία. Οι αναφορές στην Ψυχολογία ωστόσο δεν έλειψαν ποτέ από τα κείμενά της, είτε ως ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα των συνεντευξιαζόμενών της, όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, είτε των ηρώων της, όταν εργαζόταν ως λογοτέχνης.

Η Κική Σεγδίτσα ήταν αναμφισβήτητα μία πετυχημένη επαγγελματίας, για σχεδόν πέντε δεκαετίες, που αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην ελληνική δημοσιογραφία. Από το 1962 συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα έντυπα της εποχής, «προσθέτοντας το αλάτι στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ», πάντοτε με αξιοπρέπεια, ακρίβεια και συνέπεια: Εφημερίδες «Αθηναϊκή», «Απογευματινή», «Ακρόπολις», «Εξπρές», «Νίκη», «Μεσημβρινή», «Προοδευτική», περιοδικά «Πρώτο», «Ταχυδρόμος», «Έρευνα», «Ρομάντσο», «Πάνθεον», «Και», «Βεντέτα», «Ομορφιά», «Αλίκη», «Μανίνα», «Τηλέραμα».

Διετέλεσε αρχισυντάκτρια της ΕΡΤ και του «ΑΝΤΕΝΝΑ». Υπεύθυνη των ραδιοφωνικών εκπομπών «Ακόμα Νέοι», «Φθινοπωρινά Νιάτα», «Ποιητική Ανθολογία», «Ταξιδεύοντας τη Νύχτα», «Κοντά στα γεγονότα». Υπήρξε καθηγήτρια μαθήματος Επικοινωνίας στην Ανωτάτη Σχολή Θεάτρου «Μ. Βογιατζή – Τράγκα» και Σύμβουλος Τύπου του Υπ. Δημοσίων Έργων Ν. Ζαρντινίδη, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή 1978-1980.

Έγραψε πολλά λογοτεχνικά και ποιητικά έργα: «Κίτρινα Ράμφη», «Ρυτίδες», «Νεκροί Θεοί», «Επιστροφή στο Μέλλον», «Προσωπογραφίες», «Δημοπρασία 1», «Δημοπρασία 2», «Ερωτική απόδραση – αταξίδευτα», «Το σπίτι με τον Φοίνικα», σίριαλ για την ΥΕΝΕΔ, «Στησιχόρου 73», «Ο δρόμος της ευτυχίας», «Ο Θεός του Ακατόρθωτου», «Διονυσία» (θεατρικό), «Φωνή μιας αθώας» (σενάριο κινηματογραφικής ταινίας), «Φάρος» (σενάριο κινηματογραφικής ταινίας), «Τελευταία Πτήση» (σενάριο κινηματογραφικής ταινίας).

Είχε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δραστηριότητα, ως μέλος πολλών μορφωτικών, λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων και οργανώσεων, και είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως τον Χρυσό Φοίνικα από την Union et Maintien, α΄ τάξεως παράσημο Γραμμάτων και Τεχνών από την Nederlands Laureaat van Arbeid, τιμητικές διακρίσεις από την Commune Libre de Courbevoir (Seine) και την Ελληνική Εταιρεία Κοινοτικής Ανάπτυξης, 1ο βραβείο καλύτερου στίχου από το 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Δώσ’ μου την καρδιά μου πίσω» και πολλά άλλα ειδικά βραβεία, ενώ ήταν επίτιμη δημότης Gourbevois Παρισιού.  Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΑ για τη συνολική δημοσιογραφική της δράση και με το Βραβείο Σεναρίου Σούλας Πιερράκου για τη διαχρονική προσφορά της στη σεναριογραφία.

Σε ανακοίνωσή του το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων σημειώνει: “Η ελληνική Δημοσιογραφία γίνεται σήμερα φτωχότερη από την απώλεια της μεγάλης αυτής γυναίκας, δημοσιογράφου και λογοτέχνιδος. Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται θερμά τους οικείους της και αποχαιρετά την εκλεκτή συνάδελφο“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: