Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε παραδεκτή την προσφυγή τής Γεωργίας Μπίκα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/03/2023

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Νίκο Διαλυνά, η 24χρονη δεν πρόκειται να δεχτεί κανενός είδους διακανονισμό

newsbreak.gr |> Η Γεωργία Μπίκα είχε δηλώσει απόλυτα αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομική οδό, προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο της για τον βιασμό της που είχε καταγγείλει, και να που η προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε παραδεκτή σε πρώτο στάδιο.

Ως εκ τούτου, η πολύκροτη υπόθεση του ομαδικού βιασμού της σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την εξάντληση όλων των εγχώριων ένδικων μέσων, πλέον παίρνει και επίσημα τον δρόμο του εξωτερικού, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο η Γεωργία Μπίκα είχε καταθέσει προσφυγή στις 22 Σεπτεμβρίου, να προτείνει στην ίδια και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν σε διακανονισμό, ώστε να αποζημιωθεί.

Ωστόσο, όπως τονίζει στο ThessToday.gr ο δικηγόρος της Γεωργίας, Νίκος Διαλυνάς, «η Γεωργία Μπίκα δεν πρόκειται να δεχθεί τον διακανονισμό, διότι επιθυμεί να οδηγηθεί η υπόθεση σε δημόσια συνεδρίαση, για να υποστηρίξει ζωντανά τα όσα ακριβώς συνέβησαν, και μετά να αποφασίσει το δικαστήριο για το τελικό ποσό της αποζημίωσης».

Όπως λέει ο γνωστός ποινικολόγος, δεν τίθεται θέμα αποδοχής υψηλότερου ή χαμηλότερου ποσού αποζημίωσης, αλλά πρόκειται για θέμα δικαίωσης της Γεωργίας, και κυρίως ηθικής. «Από κει και πέρα το επόμενο ραντεβού μας θα είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και αξίζει να τονιστεί πως από τις 78.000 προσφυγές, μόνο το 8% αυτών γίνεται δεκτό. Μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του, όχι μόνο για τα στοιχεία που περιείχε η προσφυγή, αλλά και για την αστοχία και τις παραλείψεις των ελληνικών αρχών», προσθέτει.

Βούλευμα είχε απαλλάξει τον 27χρονο

Υπενθυμίζεται πως η 24χρονη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπειτα από την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να θέσει στο αρχείο την αίτηση για την άσκηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο απαλλάσσει τον 27χρονο από την κατηγορία βιασμού.

Συγκεκριμένα, με διάταξή του, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχ. Ζήσης έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, θεωρώντας ορθό το σκεπτικό του βουλεύματος, με την 24χρονη να προχωρά, όπως λέει ο  δικηγόρος της «άμεσα και με απόλυτη σιγουριά στην προσφυγή, παραμένοντας ψύχραιμη και σκεπτόμενη μόνο τον στόχο της, να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Απάντηση