Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πιέζεται η κυβέρνηση από Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

ΕΛΛΑΔΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 04/04/2021

Ζητείται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και απειλούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους με… κηδειόχαρτα! – Στην Αττική με “click away” (ραντεβού) και “click inside”

Τ/Π |> “Ιδιαίτερη” ημέρα η αυριανή για το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, καθώς η κυβερνητική απόφαση για να ανοίξουν τα μαγαζιά στην Αττική και να παραμείνουν κλειστά σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, δημιουργεί αναστάτωση, αλλά και ερωτηματικά. Δηλαδή. πώς είναι δυνατόν να ανοίγει το λιανεμπόριο στην Αττική προκειμένου να μην αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού και για τον ίδιο λόγο να μη ανοίγουν τα καταστήματα στις προαναφερόμενες τρεις άλλες περιφέρειες!

Χθες στην Πάτρα οι καταστηματάρχες υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ενώ οι έμποροι (όχι μόνον στην Πάτρα αλλά και στη Θεσσαλονίκη) απειλούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους χωρίς υπαλλήλους και με… κηδειόχαρτα στις βιτρίνες!

Η κατάσταση είναι τεταμένη τις “απαγορευμένες” περιφέρειες και ίσως -εντός της ημέρας- η κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της

Οι τρεις περιφερειάρχες Απόστολος Τζιτζικώστας (Θεσσαλονίκης), Νεκτάριος Φαρμάκης (Δυτ. Ελλάδας) και Γιώργος Κασαπίδης (Δυτ. Μακεδονίας), με ανοιχτή επιστολή του ζητούν από τον Πρωθυπουργό να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και η επιχορήγηση να δοθεί χωρίς κριτήρια. Στον δε επίλογο της επιστολής τους, αναφέρεται:  «Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Σχετικά με την Αττική και τις άλλες περιφέρειες, όπου από αύριο επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο, θα γίνει:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού.
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: