Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιος θα φταίει όταν συμβούν τροχαία με τα ηλεκτρικά πατίνια που κάνουν… σιρκουΐ;

FLASH στις 01/02/2023

Ακόμη και λεωφόροι έχουν πλημμυρίσει με ‘’οχήματα’’ ανασφάλιστα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας, που οδηγούνται δίχως δίπλωμα

Παντελής Ξανθίδης |> Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται κατά τις ώρες αιχμής, οπωσδήποτε πλήττει το… κυκλοφορικό μας, αλλά τα ‘’εμφράγματα’’ στους οδηγούς προκαλούνται από εκείνα τα… νέου τύπου μεταφορικά μέσα, που κάνουν τη ζωή μας ‘’πατίνι’’!

Μεγάλο πρόβλημα η παρουσία τόσων ηλεκτρικών πατινιών σε δρόμους και αρτηρίες και τεράστια η ανευθυνότητα που δείχνουν οι αρμόδιες αρχές, που επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πατινιών, οπουδήποτε! Από πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, έως δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς!

Οχήματα (ναι, οχήματα είναι!) ανασφάλιστα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας, με οδηγούς χωρίς δίπλωμα, που τελευταία άρχισαν τις ‘’κόντρες’’, τις ‘’σφήνες’’ και τις ‘’μαγκιές’’ ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Μία κατάσταση αφόρητη, εντελώς τριτοκοσμική, η οποία είναι αόρατη στους ιθύνοντες – τόσο που δεν υπολογίζουν τι μέλλει γενέσθαι εάν συμβεί κάποιο δυστύχημα. Κάποιος τραυματισμός (ίσως και θανάσιμος)  χρήστη πατινιού, για τον οποίο θα ψάχνονται υπευθυνότητες.

Άραγε έχουν υπολογίσει –εάν συμβεί κάτι– ποιός θα ‘’πληρώσει τη νύφη’’; Ποιός; Μήπως ο ΙΧής που θα του πέσει στις ρόδες κάποιος ανεύθυνος ‘’πατινέρ’’; Υπό ποία ιδιότητα εκλαμβάνεται ο περί ού; Του ‘’δίτροχου’’ πεζού που έτρεχε στη λεωφόρο; Του ‘’πατινέρ’’ άνευ αδείας οδήγησης ενός πατινιού χωρίς αριθμό κυκλοφορίας και ασφάλεια; Και ποιόν θα πληρώσει η ασφάλεια του οχήματος του άτυχου ΙΧή; Τον πεζό με τις… ρόδες;

Ας δούμε κάτι πολύ απλό, που ίσως να έχει συμβεί…

Ένας ‘’πατινέρ’’ κάνει ‘’ζιγκ-ζαγκ’’ με το όχημά του και πέφτει πάνω στον καθρέπτη ενός αυτοκινήτου. Σπάει ο καθρέπτης, σπάει και το χέρι του!

Ποιά είναι η θέση του οδηγού όταν βλέπει να ‘’κρέμεται’’ ένα 300άρι από τον κατεβασμένο καθρέπτη του κι από την άλλη ο ‘’πατινέρ’’ να σφαδάζει από τον πόνο;

Κοιτάει γύρω του για μάρτυρες, τηλεφωνεί στο ‘’166’’, στο ‘’100’’, στην ασφάλειά του ή και στον δικηγόρο του…

Πόσο όμορφη πολιτεία που είμαστε! Δικαίως… θαυμάζεται ο κάθε εξουσιαστής – υπεύθυνος, ανεύθυνος, ανευθυνοϋπεύθυνος, αρμόδιος και αναρμόδιος!

Και πόσο ‘’ανοχύρωτη’’ είναι η κοινωνία μας! Με τον καθένα να κάνει ό,τι γουστάρει, με την αυθαιρεσία να θεωρείται προσόν, την ανομία να καταπιέζει τον έννομο πολίτη, το γλείψιμο να αντικαθιστά την αξιοκρατία, το ‘’δεν βαριέσαι αδερφέ’’ να έχει αναδειχθεί σε… PhD της γαϊδουριάς, τον παρά να ‘’φοράει’’ παπιγιόν και το ‘’yes man’’ να είναι το password για ανέλιξη, αναγνώριση και δόξα!

Ναι, τελικά η ζωή μας έχει γίνει ‘’πατίνι’’! Όχι σαν κι αυτά τα ηλεκτροκίνητα προϊόντα της… βιομηχανικής επανάστασης, που σκιαγραφήθηκαν παραπάνω.

Είναι ‘’πατίνι’’ ξύλινο και χειροποίητο με… ΑΦΜ! Με ρουλεμάν, τάκο, λαμάκια κι ένα πετσάκι για φρένο. Που με το ένα πόδι να δίνεις ώθηση για να προχωράς τη ζωή, να τιθασεύεις τις ανηφόρες, να λαχανιάζεις και να ξαποσταίνεις για λίγο, προκειμένου να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Κι όταν βρεθείς στην κατηφοριά, άντε να σε σταματήσει το πετσάκι. Να μην ξέρεις πώς να σωθείς! Να πέφτεις πάνω σε κανένα αμάξι, να του σπας τον καθρέπτη και να ‘’τρως τα μούτρα’’ σου! Και μετά να σε αποζημιώνουν με το ‘’Ρέκβιεμ’’ του Μότσαρτ…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: