Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΣΔΙΤ Καθαριότητας αν δεν τους… φωτίσει το Άγιο Πνεύμα!

Χωρίς κατηγορία στις 14/06/2019

Η άρνηση των εργαζομένων στην Καθαριότητα του δήμου, για υπερωριακή εργασία κατά το τριήμερο, ίσως δημιουργήσει εξελίξεις…

Τ/Π |> Στα πρόθυρα ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας βρίσκεται ο Πειραιάς, μετά την αδιάλλακτη στάση των εργαζομένων να μην δεχθούν υπερωριακή εργασία κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Αυτό προέκυψε μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, έχοντας δίπλα του τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης και την αντιδήμαρχο Οικονομικού Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα. Είχε προηγηθεί χθες, η ανοιχτή επιστολή του δημάρχου για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μώραλης, αφού είπε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν πρέπει να έχουν κανένα παράπονο από τον δήμο και αφού σημείωσε ότι ο δήμος πάντα ήθελε να ενισχύει την Καθαριότητα και γι’ αυτό προέβη στις αγορές απορριμματοφόρων κ.ά., τόνισε πως παρά το γεγονός ότι ιδεολογικά είναι υπέρ της δημόσιας Καθαριότητας, θα αναγκαστεί να υποκύψει στην αναζήτησης λύσης για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό βέβαια με δημοψήφισμα που θα προκύψει μετά από πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

Η δήλωση Μώραλη προήλθε μετά από τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρου Καπράλου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε σφαιρικά στο θέμα της καθαριότητας, διερωτήθηκε μήπως το πρόβλημα θα λυνόταν με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, όπως συμβαίνει σε πόλεις ξένων χωρών. Και η παρέμβαση ενισχύθηκε μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, εξέφρασε την απελπισία του, σε σημείο να ζητήσει από τον δήμαρχο την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή. Η δε Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα, είπε ότι από τις αρχές της χρονιάς υπάρχει κωδικός ύψους 280.000 στον ποίο ανήκουν και οι υπερωρίες των εργαζομένων στην καθαριότητα κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη για τον Πειραιά και τους άμοιρους κατοίκους του και εάν δεν προκύψει λύσει εντός της ημέρας, ίσως το αύριο να ανήκει ή στα σκουπίδια ή σε κάποια ιδιωτική εταιρεία…

Συνέντευξη Τύπου δημάρχου

Από το γραφείο Τύπου του δ΄μου Πειραιά, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ο Πειραιάς μια ακόμα καθαρότερη πόλη και θα γίνει, είτε  θέλουν κάποιοι  είτε όχι. Αυτή την εντολή πήραμε από τον Πειραϊκό λαό και σε αυτή την  κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα τέσσερα χρονιά», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με αφορμή την αποχή των εργαζομένων στον τομέα Καθαριότητας από την υπερεργασία τους, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ο Δήμαρχος Πειραιά χαρακτήρισε παράλογη  και εξωφρενική  την αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους κατά την αργία του τριημέρου, καθώς γίνεται χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ανικανοποίητο αίτημα, τονίζοντας  πως η μη καταβολή υπερωριών προέκυψε από λάθος υπηρεσιακών παραγόντων για το οποίο έχουν ήδη κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες,  επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη γι αυτό. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή της θητείας μας η συνεργασία μας με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα ήταν άριστη. Σταθήκαμε δίπλα τους, στηρίξαμε τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Και επειδή με γνωρίζετε θέλω να σας πω,  πως αν θεωρούσα ότι έχουμε κάνει έστω κι ένα λάθος ή αν πίστευα πως έχουμε λάβει  έστω και μια λάθος απόφαση δεν θα μιλούσα σήμερα, δεν θα έδινα Συνέντευξη Τύπου, δεν θα είχα τόσο θράσος!»

Αναφερόμενος στις υπερωρίες ο κ. Μώραλης υπογράμμισε πως κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του και πως τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό και αν είχε τηρηθεί η διαδικασία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι και μέλη των σωματείων που αποφάσισαν την αποχή, δεν θα είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε πως υπάρχει λύση για την καταβολή των υπερωριών, λέγοντας πως ακόμα και οι διμηνίτες συμβασιούχοι μπορούν να  καταθέσουν αγωγή εναντίον του Δήμου για να πληρωθούν, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή παρά ότι δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη θα τους βοηθήσει να πάρουν τα χρήματά τους. Μάλιστα εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο γίνεται η αποχή, από τη στιγμή που το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως η αποχή ανακοινώθηκε χωρίς καν να έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζοντας πως όταν εκ των υστέρων πραγματοποιήθηκε  συνάντηση, ανέφεραν μπροστά σε πολλούς παράγοντες που ήταν παρόντες  πως ουδέποτε είχαν το παραμικρό πρόβλημα με τη Δημοτική Αρχή. Ο Δήμαρχος Πειραιά στη συνέχεια τόνισε: «Είναι παράλογο να μείνει η πόλη επί 3 ημέρες βρώμικη για ένα τέτοιο λάθος, για το οποίο υπάρχει λύση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει για αυτές τις ημέρες να απευθυνθεί εκτάκτως σε ιδιώτες απάντησε κατηγορηματικά όχι. Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της  Καθαριότητας ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νευραλγικού αυτού τομέα, λέγοντας ωστόσο πως αν δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη για τις οποίες πληρώνουν οι δημότες, θα εξετάσει όλες τις  εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των Πειραιωτών, ακόμα και μέσω τοπικού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια ανέφερε  χαρακτηριστικά:

«Δεν θα παρεκκλίνω τόσο εύκολα της  ιδεολογικής μου άποψης ότι πρέπει η καθαριότητα να είναι δημόσια. Θα υποκύψω μόνο όταν δεν θα μπορώ να προσφέρω στους Πειραιώτες αυτό το οποίο ζητούν, απαιτούν κι έχω υποχρέωση να τους προσφέρω γιατί έχω δεσμευτεί. Τότε θα ξεκινήσει από την πλευρά μου η οποιαδήποτε συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις. Πιστεύω στο δημόσιο χαρακτήρα της Καθαριότητας και τη στήριξα με πράξεις τα τελευταία 4,5 χρόνια. Γι΄ αυτό πήραμε απορριμματοφόρα και ενισχύουμε τον στόλο μας. Από την αρχή της θητείας μας αξιοποιήσαμε κάθε 2μηνο και 8μηνο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους εργαζομένους. Για να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην Καθαριότητα. Αυτή είναι η επιδίωξή μου, αυτός είναι ο στόχος μου», σημείωσε ο κ. Μώραλης,

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέφερε πως δεν θα υπάρχουν δύο  μέτρα και δύο σταθμά στους εργαζόμενους του Δήμου όπως ακριβώς ζητούν και στην ανακοίνωση τους τα σωματεία, ότι όλοι είναι ίσοι και με  αυτή τη λογική θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή.

 «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Έχουμε άλλη μια 4ετία  και όλο τον χρόνο μπροστά μας  για να εκπληρώσουμε την απαίτηση των Πειραιωτών για μια ακόμη πιο καθαρή πόλη. Και αυτό θα πράξουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης έκανε έκκληση στους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα, όπως είπε, να «πνίξουν» την πόλη στα σκουπίδια, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά  Γλύκα – Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η  Διεύθυνση Οικονομικών είχε προνοήσει ήδη, κατόπιν αιτήματος, να υπάρχουν χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμό που αφορά τις υπερωρίες, ποσό 280.000 ευρώ και ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Εξήγησε ότι για κάθε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η λεγόμενη Απόφαση Καθιέρωσης, η οποία πρέπει να προηγείται πάντα της υπερωριακής εργασίας. «Δυστυχώς, η Απόφαση της Καθιέρωσης δημοσιεύθηκε, κατόπιν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπαλλήλων, στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου 2019 και εδώ μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση μηνός Απριλίου. Επιπλέον η κα Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η δημοτική αρχή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την καλή της προαίρεση για τους εργαζόμενους, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να συνδράμει σε μια μαζική αγωγή των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις, εξηγώντας πως ακριβώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα στο οποίο δεν είχαν καμία υπαιτιότητα και να επισπευστεί η διαδικασία πληρωμής τους μέσω δικαστικής απόφασης.

Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει με την καθαριότητα έχει άμεσο αντίκτυπο σίγουρα στην εμπορική δραστηριότητα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη. Ανέφερε επίσης ότι η πόλη δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλους, άρα έχουμε μια συλλογική ευθύνη να την κρατήσουμε καθαρή και ανθρώπινη και κάλεσε τους εργαζόμενους, από τη στιγμή που υπάρχει μια ξεκάθαρη βούληση της δημοτικής αρχής να υπάρξει λύση, να κάνουν πίσω σε αυτή τους την ενέργεια, να κάνουν αυτό που επιτάσσει η λογική και ζητά η πόλη, δηλαδή να συνεχίσουν την εργασία τους. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία και τον προβληματισμό του για αυτές τις λογικές, οι οποίες, όπως είπε, «μας αναγκάζουν να εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά τρόπους αποκομιδής και λύσεις στο θέμα της καθαριότητας, όπως κάνουν πολλές σύγχρονες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αν πρέπει λοιπόν  να στραφούμε σε μια σύνθετη λειτουργία ή μια ιδιωτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει αυτό το κομμάτι, νομίζω ότι πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: