Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η έκθεση “ΟΛΚΑΣ ΙΙ”, ταξιδεύει από το… Βυζάντιο στο Ναυτικό Μουσείο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 19/05/2016

Εγκαίνια 25 Μαΐου

 Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια  από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο», που οργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Την επιμέλειά της έχουν η δρ. Φλώρα Καραγιάννη και ο δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί συνέχεια και επέκταση  αυτής  που υλοποίησε το ΕΚΒΜΜ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ΟΛΚΑΣ . Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής».

O τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το εμπορικό πλοίο των βυζαντινών χρόνων, το οποίο για αιώνες μετέφερε στις θάλασσες της Ανατολής ανθρώπους και προϊόντα, καλλιτεχνικές αξίες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία επηρέασαν τη διαμόρφωση του μεσαιωνικού πολιτισμού εντός και εκτός της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Η έκθεση  αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της Ανατολής.  Μέσα από ναυτικούς χάρτες (πορτολάνους), χαρακτικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12ο αι. μέχρι και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο μεσαιωνικό παρελθόν των αντίστοιχων χωρών, αλλά και τα σημαντικότερα λιμάνια –σταθμούς στις ρότες των μεσαιωνικών πλοίων.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο όπου «έριξε άγκυρα» σε κάθε πόλη-λιμάνι του νησιού, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό, την Πάφο και την Αγία Νάπα, με αναφορές και στα κατεχόμενα λιμάνια.

Από τα μέσα του καλοκαιριού και παράλληλα με την έκθεση, θα προβάλλεται ομώνυμο ιστορικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 1 ώρας, το οποίο αποτελεί και αυτό παραγωγή του ΕΚΒΜΜ.

Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος τιμητική θέση έχει ο Πειραιάς, ενώ εμπλουτίζεται από  πολύτιμα και σπάνια  αντικείμενα που δάνεισε για αυτό το σκοπό η Εφορεία Εναλίων αρχαιοτήτων και προέρχονται από το ναυάγιο του 17ου αιώνα της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”.

Μοναδικά ευρήματα από το ναυάγιο του La Thérèse

Για την συγκεκριμένη έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων δάνεισε  μοναδικά ευρήματα από το  ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse ”, που βυθίστηκε το 1669 έξω από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης και καθόρισε την πορεία του Κρητικού Πολέμου, ο οποίος με την λήξη του σφράγισε το τέλος της ενετικής θαλασσοκρατορίας στην Μεσόγειο.

Ένα τέλεια διατηρημένο δερμάτινο παπούτσι από το προσωπικό του πλοίου, τμήμα ξύλινης χτένας, σκεύη που φέρουν το οικόσημο Duc de Navaille καθώς και ένας ξύλινος διπλός μακαράς από το πλοίο, είναι μερικά από πολύτιμα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν στο κοινό .

Το ναυάγιο του πλοίου “La Therese” είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ιστορία της πολιορκίας του Χάνδακα (Ηρακλείου) αλλά και της ναυπηγικής του 17ου αιώνα.

Η παρουσίαση των αντικείμενων από το σπουδαίο αυτό ναυάγιο έγινε δυνατή χάριν της φροντίδας της Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της ΕΕΑ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 25/5 (19:30) ενώ θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016.

Τέλος, συντελεστές για την παρουσίαση της Η έκθεσης οργανώθηκε από την πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η επιμέλεια και ο συντονισμός ανήκει στην Ιωάννα Μπερμπίλη, ενώ την ομάδα εργασίας αποτελούν οι: Πηνελόπη Βουγιουκλάκη, Κάτια Κρανιώτου, Κλεοπάτρα Ρηγάκη, Γεωργία Μιαούλη, Κώστας Χατζηδάκης.

Απάντηση