Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Περίεργη η απουσία της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Ιωνίας, από τα σχολικά βιβλία

Χωρίς κατηγορία στις 06/02/2017

Είχε πει ο Κούντερα…

|> Θεοφάνης Μαλκίδης *

|> Έχω πει και γράψει παλαιότερα για τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά αυτό που έχει συμβεί με  την  απουσία της Θράκης, όπως άλλωστε και των άλλων πατρίδων της καθ΄ ημάς Ανατολής (Πόντος, Ιωνία, Καππαδοκία) είναι προκλητική.

Συνεχίζει να αποτελεί ύβρις για τους κεκοιμημένους προγόνους μας, τους ζώντες και τις επόμενες γενιές, το γεγονός ότι η Θράκη (όπως και η Ιωνία, η Καππαδοκία, ο Πόντος) αναφέρεται σε  δέκα σειρές (!), μέσα σε 238 σελίδες  στο βιβλίο της Στ ΄Δημοτικού,  απουσιάζει από τα σχολικά εγχειρίδια που αναφέρονται στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, το Βυζάντιο- Ρωμανία, την  Επανάσταση, από το Μακεδονικό αγώνα,  την Αντίσταση, την νεώτερη Ελλάδα.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σχολικά εγχειρίδια σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και έτσι αντί για τη Θράκη και Ελληνισμό, Αγώνες Ελευθερίας και αντίστασης στο  Φασισμό  έχουμε συνταγές μαγειρικής, οδηγίες χρήσης καφετιέρας και κλιματιστικού!

Έχουμε ύβρεις και διακωμώδηση της Ορθοδοξίας και της Ελληνικότητας, προβολή του δασκάλου του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ και σχολικά βιβλία και γενικώς Παιδεία που αντί για οικοδόμηση της νεολαίας και του Ελληνισμού, αντί για προαγωγή της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης που γράφει το Σύνταγμά μας,  επιβάλλεται επιμόρφωση για τα “έμφυλα στερεότυπα”…

Ο εξαιρετικός Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα περιγράφει αυτό που ζούμε και στην Παιδεία και στη Θράκη και σε όλον τον Ελληνισμό, με ένα μοναδικό τρόπο δε χρειάζεται άλλες  λέξεις από εμάς:

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα

(*) Ο κ. Θ. Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: