Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρους, Κοσμήτορες και Γραμματείς

ΕΛΛΑΔΑ στις 04/07/2023

Όσοι βουλευτές προτάθηκαν από τους ’’Σπαρτιάτες’’, την ‘’Νίκη’’ και την ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ γνώρισαν συντριπτική καταψήφιση

|> Επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με 249 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος αναδείχθηκε εκ νέου, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 51 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ‘’Παρών’’

Να σημειωθεί ότι μετά την εκλογή Προέδρου της Βουλής ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων. Εκείνοι που προτάθηκαν από τους ’’Σπαρτιάτες’’, την ‘’Νίκη’’ και την ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν εκλέχθηκαν καθώς δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το οποίο έχει ως εξής

Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκλέχθηκαν

  • Για το αξίωμα του Α’ Αντιπροέδρου ο   Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 299 ψηφισάντων.
  • Για το αξίωμα του Β’ Αντιπροέδρου ο Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 299 ψηφισάντων.
  • Για το αξίωμα του Γ’ Αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 299 ψηφισάντων.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέχθηκε για το αξίωμα του Δ’ Αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έλαβε 270 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 300 ψηφισάντων.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το αξίωμα του Ε’ Αντιπροέδρου εξελέγη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έλαβε 270 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 300 ψηφισάντων.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ εκλέχθηκε για το αξίωμα του ΣΤ’ Αντιπροέδρου ο Γεώργιος Λαμπρούλης, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 31 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 300 ψηφισάντων.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών ο προταθείς για το αξίωμα του Ζ’ Αντιπροέδρου Πέτρος Δημητριάδης έλαβε 25 ψήφους, ενώ 275 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 300 ψηφισάντων. Επομένως, ο κ. Δημητριάδης δεν εκλέγεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αφού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία που προβλέπει το άρθρο 67 του Συντάγματος.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης εκλέχθηκε για το αξίωμα του Η’ Αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος, ο οποίος έλαβε 256 ψήφους, ενώ 44 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’ επί συνόλου 300 ψηφισάντων.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νίκης ο προταθείς για το αξίωμα του Θ’ Αντιπροέδρου Γεώργιος Αποστολάκης έλαβε 31 ψήφους, ενώ 269 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 300 ψηφισάντων. Επομένως, ο κ. Αποστολάκης δεν εκλέγεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αφού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία που προβλέπει το άρθρο 67 του Συντάγματος.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας ο προταθείς για το αξίωμα του Ι΄ Αντιπροέδρου Μιχαήλ Χουρδάκης έλαβε 95 ψήφους, ενώ 205 βουλευτές ψήφισαν ‘’Παρών’’, επί συνόλου 300 ψηφισάντων. Επομένως, ο κ. Χουρδάκης δεν εκλέγεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αφού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία που προβλέπει το άρθρο 67 του Συντάγματος.

Για το αξίωμα των Κοσμητόρων εκλέχθηκαν οι βουλευτές: από την ΚΟ της ΝΔ, οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των Γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.

Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του Κοσμήτορα εξελέγη η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του Γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.

Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για το αξίωμα του Γραμματέα εξελέγη ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.

Απάντηση