Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό του νέου ν/σ του υπουργείου Εργασίας

Χωρίς κατηγορία στις 28/08/2017

Θα κατατεθούν θέσεις και προτάσεις 

|> Βασίλης Κορκίδης*

|> Το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί στη Βουλή, εν όψει ΔΕΘ, θα προβλέπει διάφορες διατάξεις για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Από το νομοσχέδιο θα απουσιάζουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των διατάξεων για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή αργότερα μαζί με τα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου. Έτσι, το νομοσχέδιο που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, περιέχει κατά βάση διατάξεις με «θετικό πρόσημο» για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους επιστήμονες καθώς και παρεμβάσεις για την ανασφάλιστη εργασία και μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Αναλυτικότερα:

 • Θα προβλέπεται άτοκη επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους εκκρεμεί η διαδικασία εκ νέου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα κέρδη του 2016, θα τους παρέχεται η δυνατότητα ή να εισπράξουν τα επιστρεφόμενα ποσά (μετά τον συμψηφισμό με οφειλόμενα ποσά) ή να αφήσουν τα χρήματα ως «πιστωτικό υπόλοιπο» προκειμένου αυτό να συμψηφιστεί με μελλοντικές εισφορές.
 • Ξεμπλοκάρει η καταβολή επικουρικών συντάξεων για όσους είχαν υποβάλει αίτηση μετά την 1/1/2015 με συντελεστή 0,45, ενώ θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία επιλύει το ζήτημα με ενιαίο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων σε ό,τι αφορά τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014. Λόγω της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, ουσιαστικά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης δεν έχει απονείμει συντάξεις, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015.
 • Καταργείται η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλουν εισφορές μόνο λόγω εγγραφής τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ή στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.
 • Παρέχεται στους αγρότες η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης με χαμηλή εισφορά 20% επί του κατώτατου ασφαλιστικού εισοδήματος. Ο μέγιστος πλασματικός χρόνος θα μπορεί να φτάσει στα επτά χρόνια, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, ενώ το μηνιαίο κόστος θα ανέρχεται περίπου στα 80 ευρώ.
 • Περιλαμβάνεται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.
 • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και αυστηρότερα μέτρα για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας για τις περιπτώσεις αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. 
 • Θεσπίζονται αυστηρά μέτρα για τις επιχειρήσεις που θα παρανομούν ενώ θα αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ) και από τις συμβάσεις του δημοσίου.
 • Προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία.
 • Επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.
 • Προβλέπεται ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων για μισθολογικές αξιώσεις και εργατικές διαφορές προκειμένου να απονέμεται άμεσα δικαιοσύνη σε περιπτώσεις μη έμπρακτης εφαρμογής εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνθήκες υποαμειβόμενης εργασίας και καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών. Επιτρέπεται η παράσταση των εργαζομένων ως πολιτική αγωγή στις δίκες-εξπρές για διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των εργοδοτών. 
 • Ενθαρρύνεται η διαδικασία κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης. Ταυτοχρόνως, προβλέπεται η παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, εφόσον εκκρεμεί η εξέτασή του από τις υγειονομικές επιτροπές (ΚΕΠΑ). 
 • Καταργείται η αναστολή καταβολής σύνταξης για όσους φυλακίζονται και η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης σε όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.
 • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ρυθμίζει τη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με στόχο τη συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών στην υλοποίηση των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής. 
 • Επίδομα ανεργίας με ευνοϊκότερους όρους θα δίδεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Το σχετικό επίδομα προβλέπεται και στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά στην πράξη λαμβάνεται από ελάχιστους λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων.
 • Ειδικό επίδομα ανεργίας προβλέπεται για εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το εργασιακό και το ασφαλιστικό αναμένεται να συμπεριληφθεί και διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας όποιος έχει θεωρήσει ως μονομερή βλαπτική μεταβολή το γεγονός ότι δεν εισπράττει τον μισθό του εγκαίρως. Δηλαδή, ο παρέχων απλήρωτη εργασία θα μπορεί να καταγγέλλει τη σύμβαση με τον εργοδότη του, θεωρώντας ότι έχει υποστεί μονομερή βλαπτική μεταβολή και εκτός από το δικαίωμα να διεκδικήσει τους μισθούς και την αποζημίωσή του θα μπορεί να εισπράττει και το επίδομα ανεργίας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όσους καταγγέλλεται η σύμβασή τους.

Στις παραπάνω 15 σχεδιαζόμενες διατάξεις, η ΕΣΕΕ έχει προετοιμάσει να καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας τις θέσεις και τις προτάσεις της με επικαιροποιημένο υπόμνημα για το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων των μικρομεσαίων εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων.

(*) Ο κ. Βασ. Κορκίδης,  είναι πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ

Απάντηση