Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι δημοσιογράφοι συσπειρώνονται για τα πνευματικά τους δικαιώματα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 10/11/2022

Η ΕΣΗΕΑ και άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον ‘’Ξενοφώντα’’, για ενιαίο μέτωπο στη μάχη με “γίγαντες” του διαδικτύου

|> Από τα διοικητικά συμβούλια των δημοσιογραφικών ενώσεων, που αναφέρονται παρακάτω, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τη στιγμή που σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος αλλά και όλοι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης όλων των κατηγοριών πνευματικών δικαιωμάτων, πρέπει να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο και να δώσουν σκληρή μάχη ώστε η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις ασφυκτικές πιέσεις των κολοσσών του διαδικτύου (google, Facebook κλπ.) οι οποίοι προσπαθούν, όπως κάνουν παντού στον κόσμο, να αποφύγουν να αποδώσουν πνευματικά δικαιώματα, ο ΟΣΔΕΛ επιλέγει να επιτεθεί στις Ενώσεις των δημοσιογράφων. Αναρωτιέται κανείς, ποιος τον όρισε ρυθμιστή των εξελίξεων στα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

Η ΕΣΗΕΑ και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτεΕ), όλης της χώρας, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ γιατί έκριναν ότι έτσι θα διασφαλιστούν, τώρα και στο μέλλον, τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων/ δημιουργών έργων του λόγου και δεν δέχονται υποδείξεις σε σχέση με το πώς θα προασπίσουν τα συμφέροντα των περίπου 9.000 μελών τους σε όλη την Ελλάδα.

Αντίθετα ο ΟΣΔΕΛ, αφού επέλεξε την οδό της αντιπαράθεσης, θα πρέπει να απαντήσει στους 900 συμβασιούχους δημοσιογράφους που, όπως λέει, εκπροσωπεί, πως ακριβώς υποστήριξε τα συμφέροντά τους στην διαβούλευση του σχετικού σχεδίου νόμου.

  • Καταθέτοντας κοινό υπόμνημα με τους εκδότες Τύπου, δηλαδή όλες τις εργοδοτικές Ενώσεις οι οποίες ζητούν μείωση του ποσοστού των δημοσιογράφων;
  • Υποστηρίζοντας στη διαβούλευση ότι οι εκδότες πρέπει να αποδίδουν στους δημοσιογράφους αφού αφαιρέσουν «κάθε είδους έξοδο» γνωρίζοντας φυσικά ότι οι επιχειρήσεις τύπου έχουν άπειρους τρόπους να εμφανίσουν έξοδα;
  • Τι μερίδιο έχει εξασφαλίσει ως τώρα για το ενημερωτικό περιεχόμενο έναντι των εσόδων από τις εισαγωγές τεχνικών μέσων αναπαραγωγής (Η/Υ, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές, σαρωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα κλπ);

Στο μεταξύ, οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να εκπροσωπηθούν από τον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ στην διεκδίκηση, είσπραξη και διανομή των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Πιστοί στην παράδοση συλλογικής και αυτόνομης διαχείρισης των δικαιωμάτων του κλάδου μας, στον ίδιο δρόμο που χαράξαμε με τα ταμεία μας τον ΕΔΟΕΑΠ, το ΤΕΑΣ και το ΕΤΑΣ. Το ενδιαφέρον αυτό καταγράφεται σε κάθε μαζική εκδήλωση του κλάδου, όπως τα πρόσφατα Συνέδρια της ΠΟΕΣΥ, του ΠΣΑΤ, τη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, στην αναβίωση του δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης, αλλά και στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ. Καταγράφεται καθημερινά και στις Δηλώσεις Ενδιαφέροντος που υπογράφουν και υποβάλλουν στον ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων όλης της Ελλάδας αφού ο ΞΕΝΟΦΩΝ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία και τη στήριξή τους.

Ήταν επιλογή των ιδρυτικών μελών και κεντρική απόφαση των δημοσιογραφικών Ενώσεων να μην υπάρξει κοινή εκπροσώπηση με τους εκδότες Τύπου. Η εμπειρία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει δείξει ότι η εκπροσώπηση από τον ίδιο Οργανισμό, πολλών κατηγοριών και μάλιστα με αντικρουόμενα συμφέροντα δεν λειτουργεί προς όφελος όλων. Ο ΞΕΝΟΦΩΝ επιθυμεί ειλικρινή συνεργασία με όλους τους ΟΣΔ και ιδιαίτερα με όποιον εκπροσωπήσει τις επιχειρήσεις Τύπου αφού το μερίδιο μας από την αναπαραγωγή στο διαδίκτυο συναρτάται από τα δικά τους έσοδα από τους παρόχους της κοινωνίας της πληροφορίας.

Το ΔΣ του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ συγκροτεί με γοργούς ρυθμούς το φάκελο για την αδειοδότησή του, ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Φυσικά και θα περιλαμβάνει στέρεη Μελέτη βιωσιμότητας αλλά επίσης θα τεκμηριώνει δίκαιο και αναλογικό μερίδιο για το ενημερωτικό περιεχόμενο.

Η ΕΣΗΕΑ, στην οποία απρόκλητα και αδικαιολόγητα, ο ΟΣΔΕΛ επεφύλαξε αχρείαστες παραινέσεις και επιθετική στάση, κατέβαλε πολύχρονο αγώνα, με τεκμηριωμένες θέσεις και σοβαρότητα για να φτάσουμε στις θετικές για τους δημοσιογράφους προβλέψεις του πρόσφατου νομοσχεδίου. Άλλωστε έχει την ιστορία, το κύρος και την εμπειρία σε ανάλογες διεκδικήσεις.

Ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων από το 1925, η ΕΣΗΕΑ είναι απόλυτα ενήμερη για τα αιτήματα του κλάδου σε διεθνές επίπεδο και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη μακρόχρονη διαβούλευση για την Οδηγία 790/2019. Συντάσσεται απόλυτα με την ανησυχία αρκετών εθνικών Ενώσεων, αφού κατά την εναρμόνιση της οδηγίας μόνον σε δύο χώρες, την Γερμανία και την Ιταλία, προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό για τους δημοσιογράφους ως μερίδιο από το συγγενικό δικαιώματα των επιχειρήσεων τύπου.

Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα, όταν δεν υπήρχε ΟΣΔ, αμιγώς για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, είχε προτρέψει τα μέλη της να εκπροσωπηθούν από τον ΟΣΔΕΛ. Ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ και όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας είναι να προασπίζουν κάθε φορά τα συμφέροντα των δημοσιογράφων ανάλογα με τη συγκυρία και τη στάθμιση των εξελίξεων σε κάθε τομέα. Ο τομέας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του κλάδου. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση ενός ισχυρού ΟΣΔ, προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό ετών αλλά και ενόψει του νέου δικαιώματος από την αναπαραγωγή στο διαδίκτυο.

Ο ΞΕΝΟΦΩΝ επιθυμεί αγαστή συνεργασία με όλους τους ΟΣΔ, σε πνεύμα αναλογικότητας και δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις του δημοσιογραφικού κόσμου στη μάχη με τους γίγαντες του διαδικτύου. Πρέπει να συστρατευτεί όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα σε αυτή την εθνική υπόθεση επιβίωσης του ελληνικού περιεχομένου στον ψηφιακό κόσμο.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
  • ΞΕΝΟΦΩΝ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: