Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΣΗΕΑ και Τζανακόπουλος απαντούν στην ανακοίνωση των εκδοτών για διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 01/11/2017

Δεν δέχονται συμμετoχή με 2%

|> Αποστομωτική η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην περίεργη κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από έξι εκδοτικά συγκροτήματα, που τορπιλίζουν την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ. Οι εκδότες δεν δέχονται την καταβολή του 2% επί του τζίρου τους και απειλούν έμμεσα με απολύσεις, ενώ δηλώνουν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη. Η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

Το κείμενο με τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές του ΕΔΟΕΑΠ, που δήλωσε η κυβέρνηση ότι προτίθεται να νομοθετήσει, έπειτα από την συνεργασία με τις Ενώσεις  Συντακτών και τον ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί βάση διάσωσης και ανάσα ζωής για το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στην Ενημέρωση.

Στηρίζεται στις προτάσεις, που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ για τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση και κατά ένα μέρος στην εισφορά επί του τζίρου, ενώ διατηρείται ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας του. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τους επόμενους μήνες να δούμε τις τυχόν αλλαγές και διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ΕΔΟΕΑΠ να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα.

Οι εκδότες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τελείωσε και να συμβάλουν καθόσον τους αναλογεί για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους εργοδότες έξι συγκροτημάτων που αποφάσισαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, απειλώντας μάλιστα με απολύσεις ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν καταβάλουν καν τις εισφορές των εργαζομένων, που έχουν παρακρατήσει. Την ίδια ώρα από την αρχή του 2017 κερδίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση του τέλους επί των πωλήσεων, ενώ έχουν καρπωθεί και ένα μέρος από την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερή στην μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, για να πάρουν ξανά οι συνταξιούχοι τις επικουρικές τους συντάξεις, που κόπηκαν για δεύτερο μήνα και για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάνω από 18.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Καλούμε τους εργοδότες που αντιδρούν στην επιβολή εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση των εργαζομένων τους να ενταχθούν στις εργοδοτικές οργανώσεις του Κλάδου τους και να συμβάλουν στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Διαφορετικά ας μας επιτρέψουν να θεωρήσουμε ότι τα δάκρυά τους είναι «κροκοδείλια».

Τζανακόπουλος: Ναρκοθετούν τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

«Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη, Κουρτάκη πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ». Αυτό τονίζει σε παρέμβασή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση των εκδοτικών επιχειρήσεων ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ ΑΕ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ (Καθημερινή) και ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΕ.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εκδοτών για την επιβολή του 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ που «θα οδηγήσει στην βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμό τους» και ότι κάνουν λόγο για «έναν νέο, απροσδόκητο και εντελώς παράλογο φόρο, βάρος που θα κληθούν να αναλάβουν οι λίγες βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις» ενώ αναφέρουν πως θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ο Δημ. Τζανακόπουλος, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εκδοτών τόνισε πως «έτσι αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες όσο και την πλήρη αδιαφορία τους για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: