Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παγκόσμια Ημέρα κατά: ομοφοβίας, τρανσφοβίας κ.ά.

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/05/2019

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει και εφιστά την προσοχή να μην γίνονται διακρίσεις

|> Σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, γιορτάζεται από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, προκειμένου να δοθεί προσοχή στις διακρίσεις που υφίστανται οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί και οι μεσοφυλικοί (ΛΟΑΔΜ) στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θα καταδικάζει σθεναρά τη βία, τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τη ρητορική μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε χωρίς υποβιβασμό της ανθρώπινης υπόστασης, κακομεταχείριση ή ακόμη και δίωξη ―ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε και ανεξάρτητα από ποιόν αγαπάμε― και το δικαίωμα αυτό πρέπει να προστατεύεται με αποφασιστικότητα προκειμένου να είμαστε όλοι ίσοι στην κοινωνία».

Η επίτροπος Βιέρα Γιούροβα πρόσθεσε: «Οι διακρίσεις εις βάρος της κοινότητας των ΛΟΑΔΜ στην ΕΕ εντοπίζονται σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως η απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση και προστασία, η εκπαίδευση και η υγεία. Η δημόσια έκφραση του γενετήσιου προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, όπως το κράτημα από το χέρι στον δρόμο ή η ανταλλαγή μιας εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά εισπράττει μεροληπτικά σχόλια και εκφράσεις μίσους ή ακόμη και βία. Έχουμε θεσπίσει μια σειρά δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω σθεναρά τα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν και να επεκτείνουν τις δικές τους πρωτοβουλίες».

Η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι εξέδωσε σήμερα δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή του καταλόγου δράσεων για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΔΜ το 2018, στην οποία περιλαμβάνεται επισκόπηση της φιλόδοξης δέσμης μέτρων που εφαρμόζει η Επιτροπή για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΔΜ.

Απόψε, η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φωταγωγημένη στα χρώματα της σημαίας του ουράνιου τόξου, θα ανάψει ως φάρος υποστήριξης της κοινότητας των ΛΟΑΔΜ και των συμμάχων της.

Το απόγευμα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και 30 περίπου διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως δημοσιεύουν κοινή δήλωση σχετικά με τον εορτασμό της σημερινής ημέρας. Σήμερα, η Επιτροπή φιλοξενεί επίσης, υπό την ευθύνη του επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερεκδήλωση για το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Δίκτυα Rainbow: Πόσο σημαντικά είναι;».

Στις 15 Ιουνίου, η επίτροπος Βιέρα Γιούροβα θα συμμετάσχει στο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρέλαση EuroPride στη Βιέννη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: