Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Μέρα του Αρχηγού της Εξόδου γιορτάστηκε Μεσολόγγι

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 15/04/2022

Η καθιερωμένη λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά Πόλη, με παρουσία πλήθους επισκεπτών    ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

|> Μια εκδήλωση, στο πλαίσιο των Γιορτών Εξόδου που άρχισε πριν δέκα χρόνια όταν ο σύλλογος “Φίλοι της Μουσικής ‘Δ. Σολωμός'” και το Ιστορικό Μουσείο “Διέξοδος” θέλησαν να φωτίσουν την παραγκωνισμένη, απ’ την επίσημη Ιστορία, προσωπικότητα του Θανάση Ραζή-Κότσικα. Του εκλεγμένου Αρχηγού των Μεσολογγιτών και μίας εκ των κορυφαίων μορφών της μεγάλης πολιορκίας και της Εξόδου.

Η εκδήλωση, όπως επί κάθε χρόνο γίνεται, είναι λιτή, έχει το αγκάλιασμα των Μεσολογγιτών και όσων νοιώθουνε Μεσολογγίτες, και αποτελεί πλέον το προανάκρουσμα της κορύφωσης των Εορτών Εξόδου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 13 Απριλίου, οι Μεσολογγίτες αλλά και πάμπολλοι επισκέπτες που έφθασαν στο Μεσολόγγι για να την παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτή, βάδισαν σεμνά και κατανυκτικά, κρατώντας αναμμένα κεριά, μέχρι το Ιερό Ταφείο των Ηρώων για να αποδώσουν τιμές στον μεγάλο Αρχηγό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η πομπή, με επικεφαλής τον δήμαρχο και τις αρχές του τόπου, ξεκίνησε απ’ το πατρογονικό σπίτι του Αθ. Ραζή-Κότσικα, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο “Διέξοδος”, και πορεύθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής “Διονύσιος Σολωμός” στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με ένοπλο σώμα του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “ΛΙΑΡΟΣ” που συνόδευε τα όπλα του Αρχηγού.

Και με τον ίδιο λιτό και γνήσιο τρόπο, όπως το 1850 που αυθόρμητα οι Μεσολογγίτες βάδισαν προς του τάφους των προγόνων τους, η πομπή έφθασε στον Κήπο των Ηρώων όπου μπροστά από την προτομή του “πολυανδρείου” Μεσολογγίτη αγωνιστή αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: