Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Γιώργος Αναστασόπουλος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/07/2019

Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη, 16/7 στις 11.30 πμ από τον ΙΝ Αγ.  Τρύφωνος – Κοιμ. Κηφισιάς

|> Έφυγε το πρωί από τη ζωή ο Γιώργος Αναστασόπουλος σε ηλικία 84 ετών. Τον θάνατο του μεγάλου δημοσιογράφου και επί σειρά ετών προέδρου της της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ανακοίνωσε με θλίψη του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκριτικό δίκαιο στον King’s College του Λονδίνου και δημοσιογραφία στο Medill School of Journalism του Northwestern University ΗΠΑ.

Γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας, ο Γιώργος Αναστασόπουλος αποφάσισε από νωρίς να ακολουθήσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Από το 1953 έως το 1974 εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Μεσημβρινή», «Ναυτεμπορική» «Βραδυνή» καθώς επίσης, σε περιοδικά και στην τηλεόραση. Την περίοδο 1974-1981 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και από το 1983 έως το 1984 Διευθυντής της εφημερίδας «Μεσημβρινή».

Η εκλογή του ως μέλους, το 1974, και στη συνέχεια ως αντιπροέδρου του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1975, συνέπεσε με τις μεγάλες απεργίες των δημοσιογράφων τη δεκαετία του 1970, στις οποίες πρωτοστάτησε μαζί με τον αείμνηστο τότε πρόεδρο Σπύρο Γιαννάτο. Το 1976 εξελέγη πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, θέση την οποία κατείχε έως το 1984, σημειώνοντας μία πετυχημένη και ευδόκιμη πορεία υπέρ των συμφερόντων του δημοσιογραφικού κλάδου.

Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μόνιμος εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στις διεθνείς δημοσιογραφικές συναντήσεις, καλλιέργησε και στήριξε τη συνεργασία με τις ισχυρές δημοσιογραφικές Ενώσεις του νότου, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς και με τις αγγλοσαξονικές Ενώσεις της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ.

Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε στις επάλξεις και στήριζε την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών σε κάθε δίκαιο αίτημά της.

Διετέλεσε υπηρεσιακός υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977) και Γεωργίου Ράλλη (1981).

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος διετέλεσε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1984–1999 και εξελέγη τέσσερις φορές (1989-1999) μεταξύ των πρώτων αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 2002, εξελέγη αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2003 πρόεδρος του δ.σ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμορφωτικού Ιδρύματος που διοικεί τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2004 ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και από τον Οκτώβριο του 2007 και για δύο έτη πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.

Συνέγραψε τα έργα: «Η πρόκληση του 1992», «Οριζόντια παραγωγή» 1994, «Τάσεις εν όψει της διακυβερνητικής διασκέψεως» 1995.

Είχε λάβει τις τιμητικές διακρίσεις του Ταξιάρχη Τάγματος Αξίας Ιταλικής Δημοκρατίας, ανώτατου Ταξιάρχη Αιγύπτου, Πορτογαλίας, Γερμανίας, Αργεντινής και άλλες.

Το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγο, τα αγαπημένα του παιδιά και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, που κόσμησε με το κύρος, το ήθος και την αξία του την δημοσιογραφική οικογένεια.

Η κηδεία του Γιώργου Αναστασόπουλου θα γίνει την Τρίτη, 16/7, στις 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.

Από σήμερα έως την Τρίτη η ΕΣΗΕΑ, ως ένδειξη πένθους και για να τιμήσει τη μνήμη του τ. προέδρου της, έχει μεσίστια αναρτημένες τις σημαίες της, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, επί της οδού Ακαδημίας.

Παράκληση  της οικογενείας αντί  στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο  Αρωγής Σύλλογο Γονέων Αυτιστικών Ατόμων η “ΑΧΤΙΔΑ” (Αρ. Λογ/μού  ALPHA BANK GR5601407070707002786010640).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: