Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Νέα Μεσολογγιάδα Σχολή με τη Λιμνοθάλασσα στη ‘’Διέξοδο’’

ΕΛΛΑΔΑ στις 31/01/2024

Κατάμεστη η αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου, όπου ‘’αναδύθηκε’’ το παλιό Μεσολόγγι

|> Με ανέλπιστη συμμετοχή ενδιαφερόμενων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη η λειτουργία της ‘’Νέας Μεσολογγιάδας Σχολής’’ στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου ‘’Διέξοδος’’. Η προσέλευση ήταν αθρόα και γι’ αυτόν τον λόγο την επόμενη ημέρα επαναλήφθηκε. Θέμα της πρώτης συνάντησης ήταν ”Η Λιμνοθάλασσα και η καταστροφή της“.

Οι συμμετέχοντες, με συντονιστή της συζήτησης τον ιδρυτή της ‘’Διεξόδου’’, μίλησαν και συζήτησαν, όπως είχε προαναγγελθεί, για τα παλιά ιβάρια και τους τρόπους ψαρέματος, για τα γυροβολίδια, για το τζένιο, την πρυά, τα καμάκια, τα παραγάδια και το μισοδρόμισμα, για τις γαΐτες και τις γαϊτοπούλες, για τα πριάρια και τις πάσαρες, για τους συνεταιρισμένους ψαράδες και τους σκάπουλους, για τον ΟΣΕΛΜΑ και τέλος για την καταστροφή της πλατιάς και της ήμερης, της ρηχής και μεγάλης λιμνοθάλασσας του Παλαμά.

Η βραδιά τέλειωσε με την προβολή της εξαίσιας κινηματογραφικής ταινίας “Η λίμνη των πόθων” που γυρίστηκε το 1957 στη Λιμνοθάλασσα και το περιεχόμενο της οποίας ανέλυσε ο Μάκης Θεοφιλάτος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σκοπός της Νέας Μεσολογγιάδας Σχολής, οι συναντήσεις της οποίας θα πραγματοποιούνται ανά μήνα, θα είναι η αναμόχλευση της μνήμης σε θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με το παλιό Μεσολόγγι και τον τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό της πλούτο.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, με θέμα τις πλαζ του Μεσολογγίου και ειδικότερα το Αραπογιάλι, τα Μπάνια, το Καράβι, τα Μαρόκια, τη Συρμή και τις πλαζ της Σοφίας, του Ναπολέοντα και του Κυρχανατζή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: