Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ναυτιλία των κρατών-μελών της ΕΕ στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία

Θεαματική αύξηση της συνεισφοράς της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα αποτυπωθεί στην διετία 2014-15 διαβλέπουν ειδικοί αναλυτές-μελετητές του ναυτιλιακού κλάδου, εδράζοντας στα παρουσιασθέντα στις αρχές του μήνα αποτελέσματα της Oxford Economics Study, αναφορικά με την οικονομική αξία του ναυτιλιακού κλάδου. Με βάση νεότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία, η έρευνα αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ειδικότερα, η συνολική συμβολή του κλάδου στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ το 2013, υπολογίζεται στα 147 δισ. ευρώ.

Ακόμα, για κάθε εκατ. ευρώ , που συνεισφέρει η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, στο ΑΕΠ, δημιουργεί άλλο 1.6 δισ. ευρώ αλλού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Από εργασιακής άποψης, η βιομηχανία απασχολεί περίπου 2.2 εκατ. εργαζόμενους τόσο στα πλοία και στην ξηρά, όσο και γενικότερα στον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο.

Η «ναυτιλιακή βιομηχανία» απασχολεί άμεσα περισσότερους εργαζόμενους από τον αεροπορικό κλάδο, ενώ, μεταξύ του 2004 – 2013, η άμεση απασχόληση αυξήθηκε κατά 25% ενώ η ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι πολύ πιο παραγωγική σε όρους ΑΕΠ ανά εργαζόμενο από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Η Ευρώπη διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο και πλέον καινοτόμο στόλο – σε παγκόσμιο επίπεδο – επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ECSA, Patrick Verhoeven, συμπληρώνοντας ότι «αυτό το ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός, συχνά παραβλέπεται παρά το ότι διαδραματίζει ρόλο – κλειδί στην οικονομική επίπτωση της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία» .

Όπως δείχνει η έρευνα, η απόλυτη κυριότητα ή ο έλεγχος του 40% της ολικής χωρητικότητας παγκοσμίως, βρίσκεται σε χώρα της ΕΕ. Τέλος από την αρχή του 2005 μέχρι τις αρχές του 2014, ο ευρωπαϊκός στόλος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 74% σε χωρητικότητα και κατά 72% σε dwt.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: