Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μεγάλο το κόστος στη Δ. Αττική από την “εκδίκηση” της φύσης για τα μπαζώματα και τα αυθαίρετα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 15/11/2017

3 μμ: 9 νεκροί – 3 αγνοούμενοι

Τ/Π |> Κατεπείγουσα έρευνα γι εντοπισμό των αιτίων της καταστροφής από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Όμως, επειδή τα αίτια είναι κυρίως το μπάζωμα για το χτίσιμο των “παρανόμων”, καλά θα έκανε ο εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη κατά των κυβερνήσεων των τελευταίων 50 ετών!

Μπορεί να δείχνει παράλογη η ιδέα, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία πικρή πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία, καθώς τα διάφορα μπαζώματα με την παράνομη δόμηση, δεν έγιναν εν αγνοία των κυβερνήσεων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έπεφταν και “λαδώματα”.

Πάντως, η εισαγγελική εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, είναι δικαιολογημένη και αποτελεί μία θετική άμεση αντίδραση από την Δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής (15:00) οι νεκροί έχουν φτάσει του 9, τρεις οι αγνοούμενοι και 10 οι τραυματίες.

Σε μισή ώρα (15:30) πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Δημήτρης Βίτσας, ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Δέδες, ο αρχηγού της Πυροσβεστικής και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η Περιφέρεια Αττικής για την καταγραφή των ζημιών

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της, για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, η Περιφέρεια Αττικής, ενημερώνει τους πολίτες ότι:

  • Για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους.
  • Για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Οι πολίτες παρακαλούμε να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ – ΕΛΓΑ των Δήμων στους οποίους ανήκουν.
  • Για την καταγραφή – εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Τέλος, ενημερώνουμε τους πολίτες πως από αύριο, Πέμπτη 16.11.2017, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής θα προβούν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, για θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής ζητά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πληγεισών περιοχών 

Λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν, όπου είναι απαραίτητο και να συνδράμουν τις αρμόδιες αρχές.

Συστήνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ.

>>> Για οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας εδώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: