Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η προσφυγική κρίση κυριαρχεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής

ΕU στις 15/10/2015

Και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ως η χώρα που φιλοξενεί στο έδαφός της περί τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.

Συγκεκριμένα εξετάζουν τη χορήγηση περισσότερης οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία και επιδιώκουν να αποσπάσουν την άδεια της Αγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Εξετάζουν επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Άγκυρα αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες για την χαλάρωση των διατυπώσεων στην κυκλοφορία των πολιτών της στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα συνδεθούν με την πρόοδο των μέτρων που θα λάβει η τουρκική πλευρά για την άμβλυνση της πίεσης προς την Ευρώπη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: