Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το μεταναστευτικό αλλάζει ρότα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕU,Κοινωνια στις 20/11/2020

Η φον ντερ Λάιεν τάσσεται υπέρ ενός συστήματος που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες

|> Χθες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, την οποία συντόνισαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι και ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι «η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα που ανέκαθεν υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει στην Ευρώπη», κι ότι «εμπλουτίζει τις κοινωνίες μας και φέρνει νέα ταλέντα στις χώρες μας, όταν τη διαχειριζόμαστε σωστά». Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: «Το σύστημα που έχουμε πλέον δεν λειτουργεί. Το νέο μας Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα».Η Πρόεδρος υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι «η ΕΕ να οικοδομήσει ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται τη μετανάστευση μακροπρόθεσμα και το οποίο θα βασίζεται πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες», όπως ορίζει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Για την εξεύρεση «βιώσιμης λύσης», η κα φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις- να συνεργαστούν για την αναγνώριση και την υπέρβαση των υφιστάμενων διαφορών. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι ανησυχίες των οποίων πρέπει να ακουστούν και να συζητηθούν.

> Ένα σημαντικό άρθρο του πρώην Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάνου Καρβούνη, σχετικό με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και την Ελλάδα, είχε αναρτηθεί ΕΔΩ.

Απάντηση