Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γερμανοί: Καλή η Ελλάδα, αλλά για…. τουρισμό!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 07/02/2015

Από έρευνα του ινστιτούτου ΒΑΤ, διαπιστώνεται ότι οι Γερμανοί των ηλικιών 25-49 και 50-64 ετών συνεχίζουν να προτιμούν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και για εφέτος η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση των προτιμήσεών τους. Και υπολογίζεται ότι στις διακοπές τους ξοδεύουν κατά μ.ό. 90 ευρώ το άτομο ημερησίως.

Συγκεκριμένα η έρευνα του ΒΑΤ, αναφέρει:

Οι νέοι ηλικιωμένοι (50-64 ετών), καθώς και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά (25-49 ετών), είναι οι δυο πιο ισχυρές ομάδες του πληθυσμού στη Γερμανία, στις οποίες πρέπει να στοχεύουν οι τουριστικοί προορισμοί εάν θέλουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στη γερμανική αγορά. Ιδιαίτερα η ομάδα των νέων ηλικιωμένων άνω των 55 ετών αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο και αντιπροσωπεύει σήμερα 29 εκατομμύρια άτομα, από 25 εκατομμύρια που ήταν πριν από 10 χρόνια και μέσα στην επόμενη 10ετία θα φτάσει τα 33 εκατομμύρια άτομα.

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει η 31η ετήσια έρευνα του ινστιτούτου ΒΑΤ του Αμβούργου, που αποκαλύπτει το tornosnews, η οποία μελετά τα χαρακτηριστικά, τις τάσεις και τις προτιμήσεις των Γερμανών το 2014, δίνοντας τις προβλέψεις και για το 2015, σε δείγμα 4.000 Γερμανών άνω των 14 ετών.

Η δημογραφική εξέλιξη στη Γερμανία, όπως υπογραμμίζεται, καθορίζει ήδη τις επιλογές διακοπών, με κυρίαρχη ομάδα τους νέους ηλικιωμένους. Όπως τονίζει ο καθηγητής δρ Ulrich Reinhardt, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου BAT, “χωρίς αυτή την ομάδα στόχο τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, τα αεροπλάνο, τα τρένα και λεωφορεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι τουριστικοί πράκτορες, πολύ δύσκολα θα έχουν επιτυχία. Ως εκ τούτου, πολλοί προορισμοί και πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών πρέπει να προσαρμόσουν τις προσφορές τους σε αυτήν την ομάδα-στόχο”.

Αξιοσημείωτο ότι αυτή η ομάδα έχει ξεπεράσει ήδη σε όγκο διακοπών τις οικογένειες (25-49 ετών) και είναι στα ίδια επίπεδα με τα ζευγάρια χωρίς παιδιά (25-49 ετών), τα οποία αναμένεται να ξεπερασει τα επομενα χρόνια. Πριν από 10 χρόνια. το ποσοστό των Γερμανών συνταξιούχων στα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν 44% και σήμερα ξεπερνά το 50%.Οι τάσεις του 2014-2015Το 2014 το 57% των Γερμανών πραγματοποίησε ένα ταξίδι διακοπών διάρκειας τουλάχιστον 5 ημερών.Η επιθυμία για ταξίδια παραμένει σταθερή και για το 2015.

Το 44% των Γερμανών, που ρωτήθηκαν στην έρευνα, σχεδιάζει ταξίδι φέτος, ενώ 1 στους 8 θα πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια. Μόνο ένα 19% αναφέρει ότι δεν θα πάει φέτος διακοπές. Ο αριθμός των αναποφάσιστων φτάνει στο 35%, δηλώνει όμως την επιθυμία να ταξιδέψει εάν αντέχει οικονομικά. Η εμπειρία προηγούμενων ερευνών δείχνει ότι τελικά τα 2/3 πραγματοποιούν ταξίδι. Από αυτήν την άποψη, οι ενδείξεις είναι ισχυρές ότι ταξίδια των Γερμανών φέτος θα ξεπεράσουν το προηγούμενο έτος.

Η Γερμανία παραμένει μακράν ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών των Γερμανών. Ακριβώς όπως και τα τελευταία πέντε χρόνια, το 37% θα ταξιδέψει στο εσωτερικό της χώρας. Πέρυσι τα εσωτερικά ταξίδια μετατοπίστηκαν από το νότο στο βορρά της χώρας, με τα θέρετρα στις ακτές της Βαλτικής να έχουν 5% αύξηση. Κέρδη κατέγραψαν επίσης τα ξενοδοχεία στη Βόρεια Θάλασσα. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη γοητεία που ασκεί ο συνδυασμός του ήλιου και της θάλασσας και στις πολυάριθμες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις περιοχές.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, έρχεται 8η επιλογή στους ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών των Γερμανών το 2015.

Η σειρά: Ισπανία. Ιταλία, Τουρκία, Αυστρία, Γαλλία, Σκανδιναβία, Κροατία, Ελλάδα.Η Ισπανία παρέμεινε ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός των Γερμανών το 2014 και ακολούθησαν η Ιταλία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Κροατία, η Ελλάδα και οι σκανδιναβικές χώρες. Τα μακρινά ταξίδια διατήρησαν τη γοητεία τους, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις. Οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, Αίγυπτος, Μαρόκο και Τυνησία, παρέμειναν δημοφιλείς, όμως εξακολουθούν να είναι 30% κάτω από το επίπεδο πριν από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.

Πέρυσι οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.071 ευρώ για διάρκεια 12,1 ημερών διακοπών. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα και στον προορισμό. Σε σχέση με το 2009 η δαπάνη αυξήθηκε κατά 30 ευρώ. Η διάρκεια δικοπών, ωστόσο, μειώθηκε έναντι του 2009, όταν ήταν 13 ημέρες.Το κόστος των διακοπών στη Γερμανία ήταν πέρυσι 728 ευρώ, πολύ λιγότερο από ό, τι ένα ταξίδι σε ευρωπαϊκούς προορισμούς (1.128 ευρώ).

Η ημερήσια δαπάνη των Γερμανών στην Ελλάδα ήταν 90 ευρώ, στην Τουρκία 89 ευρώ, στην Ισπανία 97 ευρώ, στην Ιταλία 92 ευρώ, στην Κροατία 77 ευρώ και στην Αυστρία 89 ευρώ.

Πηγή: tornosnews.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: