Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Από 10 έως 13/5 το East Med Yacht Show στη Μαρίνα Ζέας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 17/04/2019

Θα εκτεθούν πάνω από 60 σκάφη: επανδρωμένα motor yachts, sailing yachts, catamaran και bareboats – Παράλληλες εκδηλώσεις 

|> Από τις 10 έως τις 13 Μαΐου πραγματοποιείται στη Μαρίνα Ζέας, μία εκδήλωση που αναδεικνύει τον Πειραιά. Πρόκειται για το 18ο East Med Yacht Show, την γνωστή έκθεση τουριστικών σκαφών, που παρουσιάστηκε το μεσημέρι στον Ναυτικό Όμιλο  Ελλάδος, από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τον πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνη Στελλιάτο και την εκπρόσωπο συντονιστικού και οργανωτικού γραφείου του East Med Yacht Show Καλλιόπη Ευσταθίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο γενικός γραμματέας  του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο πρόεδρος της ΟΚΕ και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Βερνίκος και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.

Ο δήμαρχος Πειραιά στον χαιρετισμό του  εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε,  η πόλη έχει «αγκαλιάσει»  το East Med Yacht Show που γίνεται για τέταρτη φορά στη Μαρίνα Ζέας λέγοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή τη διοργάνωση.  Ο κ. Μώραλης  υπογράμμισε ότι είναι ένας σημαντικός θεσμός για την πόλη και ότι σκοπός είναι να συνεχίσει να γίνεται στην Μαρίνα Ζέας. «Είναι μία ωραία έκθεση, που δείχνει την  εξωστρέφεια του  Πειραιά,  τη στηρίζει ο Δήμος και  η Μαρίνα Ζέας», τόνισε ο δήμαρχος και ευχαρίστησε τον διευθυντή της Μαρίνας Ζέας Γιάννη  Κουτσοδόντη για την καλή συνεργασία που είχαν  γι’ αυτήν την έκθεση, αλλά και γενικότερα -όπως σημείωσε-  με τον δήμο και σε ό,τι  δραστηριότητα κάνει  σε αυτόν τον χώρο.

«Είναι αυτονόητο ότι το μέλλον του Πειραιά είναι  στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στα συγκεκριμένα σκάφη, στον εξειδικευμένο τουρισμό και πρέπει να το αναπτύξουμε», τόνισε ο κ. Μώραλης και συνέχισε λέγοντας: «το East Med Yacht Show κάνει αυτή τη δουλειά, προωθεί τον τουρισμό, προωθεί ένα συγκεκριμένο τουρισμό, τον οποίο η χώρα μπορεί να αναπτύξει και περαιτέρω. Άρα, ως Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά  και όλη  η πόλη  θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε».

Ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι εφέτος η έκθεση  συμπίπτει χρονικά  με τις «Ημέρες Θάλασσας», έναν άλλο θεσμό της πόλης, που έχει δημιουργήσει ο δήμος Πειραιά, με πολλές εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τη θάλασσα και τις  διοργανώνει η πόλη για την πόλη. Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι  όλο αυτό το πακέτο εκδηλώσεων θα δημιουργήσει ένα ωραίο κλίμα στην πόλη. «Θα έχουμε επισκεψιμότητα και από κατοίκους του Πειραιά,  αλλά και από κατοίκους όμορων περιοχών ή αυτών που ενδιαφέρονται για το γιώτινγκ και θέλω να πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος Πειραιά θα συμμετέχει στην έκθεση με περίπτερο «Destination Piraeus» όπως  κάθε χρόνο, ώστε οι άνθρωποι που θα  το επισκεφθούν να πληροφορηθούν για την πόλη, τα αξιοθέατα και την ιστορία του Πειραιά.

Στο τέλος του χαιρετισμού του, ο δήμαρχος Πειραιά ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους  και συνεχάρη τον Αντώνη Στελλιάτο, που όπως είπε, έχουν μια πολύ καλή συνεργασία.  Επιπλέον, κάλεσε όλους τους Πειραιώτες να επισκεφθούν τη Μαρίνα Ζέας, να δουν τα υπέροχα σκάφη και ό,τι άλλο θα συμβεί εκεί.

Ο Αντώνης Στελιάτος

Ο πρόεδρος της  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι το Εast Med Yacht Show ξεκίνησε από μία παρέα επαγγελματιών πριν 17 χρόνια στον Πόρο. Σκοπός της πρωτοβουλίας, όπως είπε, ήταν να διαφημιστεί το προϊόν: ελληνικό επαγγελματικό σκάφος και να αναδειχτεί στους ξένους τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός προορισμός για θαλάσσιο τουρισμό και γιώτινγκ.

 Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «πουθενά παγκοσμίως, σε καμία χώρα δεν υπάρχουν 5.000 νησιά και βραχονησίδες, 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κλιματολογικές συνθήκες εξαιρετικές, φιλοξενία που μόνο Έλληνας μπορεί να προσφέρει.  Σε όποιο πέλαγος  πλέεις, αναπνέεις αέρα ιστορίας και πολιτισμού».

Αναφερόμενος στην παγκόσμια κρίση του 2008, επεσήμανε ότι η κατάσταση των ναυλώσεων  στα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη ήταν απογοητευτική.  Όμως από το 2016 –  σημείωσε – η πρωτόγνωρη και άκρως εντυπωσιακή αύξηση του ελληνικού τουρισμού, παρέσυρε και το ελληνικό γιώτινγκ σε άνοδο.

Τη βασική αιτία της ανόδου του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού και του γιώτινγκ, ο κ. Στελλιάτος  την απέδωσε στη στάση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή που προστάτευσε την ελληνική σημαία από εξωγενείς παράγοντες.

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το 18ο  East Med Yacht Show θα είναι το μεγαλύτερο και το πιο πετυχημένο από κάθε άλλη φορά. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στελλιάτος στον Δήμο Πειραιά τον οποίο ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή  του, καθώς και τους άλλους φορείς της πόλης για τη συνεργασία τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Καλλιόπη Ευσταθίου

Η εκπρόσωπος συντονιστικού και οργανωτικού γραφείου της 18ης   έκθεσης East Med Yacht Show Καλλιόπη Ευσταθίου, μιλώντας αναλυτικά για την έκθεση  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι  ο  κορμός της 18ης   έκθεσης East Med Yacht Show η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Μαρίνα Ζέας – Προβλήτα Α, από 10 έως και 13 Μαΐου,  περιλαμβάνει τρία μέρη:

  • Την  Έκθεση σκαφών : 60 και πλέον σκάφη – μέλη της ΕΠΕΣΤ, επανδρωμένα motor yachts, sailing yachts, catamaranκαι bareboats καλύπτουν όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση και προς πώληση στην ελληνική αγορά. Το τμήμα αυτό θα είναι επισκέψιμο μόνο από τους επαγγελματίες του κλάδου.
  • Τα περίπτερα εκθετών : 40 περίπτερα ελληνικών εταιριών ναύλωσης σκαφών (τουριστικών πρακτόρων και ναυλομεσιτών) καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στον θαλάσσιο τουρισμό.  Το τμήμα αυτό είναι ελεύθερα επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.
  • Και τις παράλληλες εκδηλώσεις: με θεματικά ενημερωτικά σεμινάρια για τους επισκέπτες-επαγγελματίες του κλάδου στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό όπως : Yoga on Deck, Σεμινάριο Καταδύσεων, Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες, Παρουσίαση & Ενημερωτική Δράση των Euro Green Sports.

Ο Βασίλης Κορκίδης

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, είπε:

«Ο κλάδος του “Yachting” αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, δεδομένου ότι η «πολυνησία» και οι αμέτρητες παραλίες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους απαιτητικούς πελάτες του. Ο εκσυγχρονισμός ελέγχου σκαφών και η εξυπηρέτηση μαρίνων, με νομιμοποίηση των Υπηρεσιών και στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι άμεσα θέματα, που πιστεύω ότι, πρέπει να επιλυθούν για να εξελιχθεί η χώρα μας σε πρώτο προορισμό του “Yachting”.

✓ Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, ο τομέας του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού θεωρείται ότι, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυνατότητες για την προώθηση μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ευρώπη. Είναι ο σπουδαιότερος θαλάσσιος τομέας από την άποψη της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και της απασχόλησης και, σύμφωνα με τη μελέτη για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2-3% μέχρι το 2020.

Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις απαραίτητες ενέργειες στήριξης του κλάδου. Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021.

Πιστεύω, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον, είτε αφορά στην ηπειρωτική χώρα, είτε αφορά στα νησιά, είτε αφορά στις ελληνικές θάλασσες είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει ταχθεί υπέρ των μικρότερων ναυπηγείων του Περάματος και της Σαλαμίνας, που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλες Θαλαμηγούς, με μεγάλες δυνατότητες για επισκευές και ελλιμενισμό mega yachts, κάτι το οποίο συνεπάγεται αύξηση της τουριστικής χρονικότητας.

Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι η ανάπτυξη του Πειραιά σε ένα σύγχρονο κόμβο επιβατικής και τουριστικής κίνησης, με «αιχμές της τρίαινας» την Ακτοπλοΐα, την Κρουαζιέρα και το “Yachting”.

✓ Ειδικότερα, το yachting στη χώρα μας προσελκύει Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες. Τόσο οι ελληνικές μαρίνες, όσο και τα καταφύγια, αν και χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις, παρέχουν επιλογές θαλάσσιων περιηγήσεων, που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη, πέρα από την απόλαυση της θαλάσσιας διαδρομής, τη γνωριμία πολλών μαγευτικών περιοχών, τόσο της νησιωτικής Ελλάδας ,όσο και της ηπειρωτικής.

✓ Παρόλο όμως, που η χώρα μας διαθέτει την μεγαλύτερη περίμετρο ακτογραμμών συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, χρειάζεται να αναβαθμίσει κι άλλο το θαλάσσιο τουριστικό προϊόν της, με τη δημιουργία περισσότερων και πιο οργανωμένων μαρίνων, καθώς επίσης και τη βελτίωση των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να χαιρετίσω την έναρξη του “East Med Yacht Show 2019”, μία από τις σημαντικότερες διεθνείς Εκθέσεις για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, μιας και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε, ως Διοίκηση του Ε.Β.Ε.Π., να αναδείξουμε τον Πειραιά, ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Το Ε.Β.Ε.Π. θα είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι, οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: