Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπό αυστηρότερο έλεγχο θέτει η ΕΕ την κατοχή πυροβόλων όπλων

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 31/01/2022

Θα ελέγχεται από κάθε κράτος μέλος η άδεια οπλοκατοχής προς αποφυγή παράκαμψης απαγορεύσεων ή ευνοϊκότερης αντιμετώπισης

|> Από σήμερα 31 Ιανουαρίου 2022, αρχίζουν να ισχύουν νέοι κανόνες για τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την άρνηση χορήγησης άδειας κατοχής πυροβόλου όπλου.

Όταν κάποιο άτομο υποβάλλει αίτημα για άδεια κατοχής πυροβόλου όπλου, οι αρμόδιες εθνικές αρχές πλέον θα μπορούν, χρησιμοποιώντας το Σύστημα Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά, να επαληθεύουν αν έχει ήδη απορριφθεί αίτημα για παρόμοια άδεια σε άλλο κράτος μέλος. Έτσι θα εμποδίζονται απόπειρες παράκαμψης των απαγορεύσεων κατοχής πυροβόλου όπλου μέσω αναζήτησης ευνοϊκότερης αντιμετώπισης σε άλλο κράτος μέλος.

Η βελτίωση του νομικού ελέγχου των πυροβόλων όπλων αποτελεί προτεραιότητα του σχεδίου δράσης της ΕΕ κατά της διακίνησης πυροβόλων όπλων για την περίοδο 2020-2025.

Πιστεύεται, ότι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην προστασία των Ευρωπαίων από το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, σύμφωνα με το θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: