Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ιδρύεται Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα μετά τα Χριστούγεννα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 11/11/2015

Στήριξη IFC στις 4 τράπεζες

Με διευρυμένο κλιμάκιο του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη και Αλέξης Χαρίτσης

Από ελληνικής πλευράς, τέθηκε στο τραπέζι η συμμετοχή του Διεθνή Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προοπτική παροχής τεχνικής υποστήριξης από την Παγκόσμια Τράπεζα προς τη χώρα μας, αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και με το ζήτημα της χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ίδρυση ελληνικής Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα επιταχυνθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Τράπεζας Πατρίτσιο Παγκάνο, και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε την πρόθεση του IFC να στηρίξει τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, ώστε να υπάρξει ρευστότητα και να ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις.

Ο κ. Παγκάνο είπε χαρακτηριστικά:

«Βρισκόμαστε εδώ γιατί επιθυμούμε να αναπτύξουμε περεταίρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, για να βοηθήσουμε τη χώρα να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η  Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Επιπροσθέτως, το διοικητικό μας συμβούλιο έχει υιοθετήσει απόφαση του IFC να εργαστεί στην Ελλάδα επιλεκτικά και σε προσωρινή βάση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να ενεργήσει ως καταλύτης για την κινητοποίηση νέων επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, τα δύο μέρη αναφέρθηκαν στο θέμα της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων ως ένα μεταρρυθμιστικό πεδίο, οι συνέπειες του οποίου θα γίνουν αισθητές από πλήθος νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: