Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Ναυτιλια στις 27/09/2018

ΙΜΟ 70: Η κληρονομιά μας καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον

|> Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης και ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, απηύθυναν μηνύματα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης στο μήνυμά του αναφέρει:

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

«Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, απευθύνομαι σήμερα σε όλους τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και σε κάθε μέλος της μεγάλης ναυτιλιακής μας κοινότητας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφιερώνεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας καθιερώθηκε το 1978 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), με στόχο την υπενθύμιση της σημασίας της συνεισφοράς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (safety), της ασφάλειας στη θάλασσα (security) και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.Κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για φέτος αποτελεί το «Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) 70: Η κληρονομιά μας- καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον» («ΙΜΟ 70: Our heritage-better shipping for a better future»).

Η επιλογή του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αναδεικνύει το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει ο Οργανισμός στη ναυτιλιακή κοινότητα και στη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας ναυσιπλοΐας, προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η επιλογή του θέματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας ευστόχως υπογραμμίζει τον άρρηκτο σύνδεσμο μεταξύ της ναυτιλίας και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΙΜΟ στη διαμόρφωση παγκοσμίων κανόνων για τη ναυτιλία.

Δραστηριοποιούμενη σχεδόν κατεξοχήν στο διεθνές εμπόριο μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trade), η ελληνική ναυτιλία αισθάνεται τις δυσμενείς συνέπειες περιφερειακών ή εθνικών μέτρων που αποκλίνουν από τα διεθνή πρότυπα του ΙΜΟ. Εξ’ ου και η αταλάντευτη προσήλωσή μας στο ρόλο του ΙΜΟ. Η πολιτική μας, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο στον ΙΜΟ, θα παραμείνει σταθερή προς την κατεύθυνση αυτή.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, που επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη μεταφορά των αγαθών και προϊόντων. Η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε ανέκαθεν πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προδιαγραφών και καινοτομιών που διασφαλίζουν την ποιότητα υπηρεσιών, την περιβαλλοντική προστασία και την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών με ανταγωνιστικούς όρους.

Η ελληνική ναυτιλιακή διοίκηση παγίως υποστηρίζει την ανάπτυξη της ναυτιλίας των Ελλήνων και τον κρίσιμο θεσμικό ρόλο του ΙΜΟ για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία. Η ανάληψη περιφερειακών πρωτοβουλιών, που διαταράσσουν το ομοιόμορφο πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας και τη διεξαγωγή της με ίσους όρους παγκοσμίως, μας βρίσκει σταθερά αντίθετους.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ και εγώ να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της «κοινής» ναυτιλιακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς για τη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στο μήνυμά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρει:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας είναι αφιερωμένη στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και την πολυετή προσφορά του για τη βελτίωση της ασφάλειας και προστασίας της διεθνούς ναυτιλίας, αλλά και την πρόληψη για τη θαλάσσια ρύπανση.

Ο φετινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) γιορτάζει δύο μεγάλες επετείους: τα 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΙΜΟ και τα 60 χρόνια από την ημέρα που αυτή τέθηκε σε ισχύ.

Τα δύο αυτά ορόσημα, αναδεικνύουν το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) -όλα αυτά τα χρόνια- για να εκπληρώσει την αποστολή του για μια ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία.

Παράλληλα, επισημαίνουν σε όλους όσους ασχολούνται με τα ναυτιλιακά δρώμενα, ότι αποτελεί χρέος τους να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα του Οργανισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού από όλες τις χώρες και να διατηρηθεί η αποδοτικότητα και ευημερία της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας, διότι σε μια εποχή που η παγκόσμια ναυτιλία μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς και η κυριαρχία σημαντικών ναυτιλιακών παικτών αμφισβητείται, αναδεικνύει την κυρίαρχη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στα παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

Η ελληνική ναυτιλία αντιμετώπισε με επιτυχία την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε τον κλάδο, διατηρήθηκε ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και συνεχίζει να αποτελεί τον πιο δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό, νιώθω την υποχρέωση να συγχαρώ όλους τους φορείς της ελληνικής Ναυτιλίας για τις επιδόσεις τους και γιατί διαχρονικά συμβάλλουν, ώστε η ελληνική σημαία να ταξιδεύει στα πέλαγα όλου του κόσμου και η Ελλάδα να αποτελεί σημείο αναφοράς για σημαντικούς κολοσσούς της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια και είμαι βέβαιος, ότι χάριν στο δυναμισμό και το πείσμα τους, η ελληνική ναυτιλία θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στο υψηλότερο βάθρο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Απάντηση