Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ντάνο, ‘θυμάσαι’ πόσο γίναμε ρεζίλι, το 1982 στη Σόφια;

Χωρίς κατηγορία στις 25/07/2019

Κάπνισμα: Η ντροπή της Ελλάδας – Η αυθαιρεσία και η… μαγκιά είναι ανώτερες από  τους νόμους!

Π.Π.Ξανθίδης |> Ευρεία καμπάνια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, εν όψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες, εξαγγέλθηκε χθες και μάλιστα τονίστηκε ότι “ενεργοποιείται πλέον όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός και εκχωρείται για πρώτη φορά καθοριστικός ρόλος στην Αστυνομία“…

Για να δούμε, εάν αυτή τη φορά ο Έλληνας καταφέρει να απεγκλωβιστεί από κάποιες περίεργες νοοτροπίες, οι οποίες δεν συνάδουν, ούτε με τον πολιτισμό του μήτε και με το… γκλάμουρους πρόσωπο που θέλει να δείχνει.

Το ότι έχουν βγει τόσοι νόμοι και διατάξεις για το κάπνισμα και δεν αλλάζει τίποτα, οπωσδήποτε δεν μας τιμά και εάν ρίξουμε μία ματιά έξω από τα σύνορά μας –όχι στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη– θα δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας  – και ίσως κοκκινίσουμε…

Ήταν χειμώνας του 1982, όταν με τον αξέχαστο φιλαράκο μου, τον Ντάνο τον Λυγίζο, βρισκόμασταν στη Σόφια, κατά την εποχή του “υπαρκτού” σοσιαλισμού. Το κρύο ήταν  αφόρητο, αλλά δεν γινόταν να μείνουμε μέσα στο ξενοδοχείο. Έπρεπε να το “περπατήσουμε”… Πήραμε ένα ταξί, πήγαμε στην κεντρική πλατεία Νιέβσκι και τα βήματά μας μάς οδήγησαν σε μία καφετέρια. Μπαίνουμε μέσα, παραγγέλνουμε τα καφεδάκια μας και πάμε να ανάψουμε τσιγάρο. Όμως, δεν προλάβαμε! Οι γύρω θαμώνες ξαφνιάστηκαν, κάποιοι έδειξαν να θύμωσαν και κάποιοι άλλοι μας υπέδειξαν να πάμε να καπνίσουμε έξω – στη παγωνιά!

Παραξενευτήκαμε… Κοιταχτήκαμε σε στυλ “την κάνουμε;” και φύγαμε. Μόλις βγήκαμε έξω είδαμε καμμιά δεκαριά με τις κούπες στο χέρι και να καπνίζουν. Ρωτήσαμε, εάν υπάρχει αλλού μαγαζί που να επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά δεν πήραμε θετική απάντηση.

Το παραπάνω περιστατικό συνέβη πριν 37 χρόνια! Ας δούμε ένα άλλο περιστατικό που συνέβη τον περασμένο χειμώνα σε κεντρική καφετέρια του Πειραιά…

Η καφετέρια, είχε δεν είχε δέκα πελάτες. Σε ένα τραπέζι παράμερο δυο-τρεις κάπνιζαν, αλλά ο καπνός -ας πούμε- δεν ενοχλούσε. Εκεί που καθόμασταν εμείς, ήλθαν και κάθισαν δίπλα μας ένας ξένος με τη γυναίκα του και το μικρό κοριτσάκι τους. Σε λίγο έρχονται και κάθονται από την άλλη πλευρά, δύο γυναίκες – η μία γύρω στα 60 και η άλλη τριαντάρα. Αμέσως μόλις κάθισαν, άναψαν τσιγάρο, με όλη την άνεση και την “γαϊδουριά” τους, αδιαφορώντας ότι δίπλα ήμασταν εμείς που δεν καπνίζαμε και παραδίπλα το ζευγάρι των ξένων με το κοριτσάκι τους.

Κάποια στιγμή, ο ένας από εμάς τόλμησε… να κάνει μία ευγενική παρατήρηση στις κυρίες, τουλάχιστον για να μην φυσάνε το καπνό κατά πάνω μας. Αφού εκείνες έδειξαν να δυστροπούν, τους έθεσε υπ΄όψιν τον σχετικό νόμο, αλλά και το ότι υπάρχει παιδάκι δίπλα τους. Οι “μουλάρες” όχι μόνον δυστρόπησαν, αλλά η μια εκ των δύο “κυριών” υπέδειξε: “Όποιος ενοχλείται μπορεί να βγει έξω!“!

Αν και δεν δημιουργήθηκε ιδιαίτερη αναστάτωση στο μαγαζί, το αφεντικό πλησίασε την “εμπόλεμη περιοχή” και χωρίς πολλά-πολλά, με τον τρόπο του έδειξε πως το δίκιο ήταν με τις κυρίες!

Από την πλευρά μας, ενημερώσαμε τους τουρίστες για το τι ειπώθηκε και όταν σηκωθήκαμε να φύγουμε, μάς ακολούθησαν και αυτοί!

Εύλογο το ερώτημα: “Κι εσείς τι κάνατε; Τον αφήσατε έτσι;“… Τι να κάναμε δηλαδή; Αφού η πρόσφατη αντικαπνιστική εγκύκλιος είχε ήδη πεταχτεί στα σκουπίδια, τι να κάναμε; Ο Πειραιάς έχει γίνει “αποικία” τού κάθε αυθαίρετου, που κάνει ό,τι θέλει και όπου θέλει ανενόχλητος. Εδώ κυκλοφορούν οι μηχανές στα πεζοδρόμια και όταν τους κάνει παρατήρηση σου λένε και το τι πρέπει να… πας να κάνεις!

Θέλετε και άλλο περιστατικό;

Πριν λίγες μέρες με τις μεγάλες ζέστες, σε κεντρική καφετέρια του Πειραιά. Η πέργολα “έκαιγε” και το κατάστημα δεν διέθετε ούτε… βεντάλιες! Μέσα όμως, ο κλιματισμός δούλευε στο φουλ, αλλά ο χώρος ήταν διαθέσιμος μόνον για καπνίζοντες!

Ό,τι να πει κανείς, είναι ντροπή για την Ελλάδα, να φτάνουμε σε κατασταλτικά μέτρα προκειμένου να περάσει ένα αυτονόητο μέτρο. Σε έναν τόπο όπου “γεννήθηκε” ο πολιτισμός, “έθρεψε” τόσους φιλοσόφους, “μοίρασε” γνώσεις σε όλον τον κόσμο και “έδωσε” τους νόμους, σήμερα να βρίσκεται “σκλάβος” της κάθε τριτοκοσμικής νοοτροπίας. Είναι ντροπή μας!

> Η ΚΑΠΑ Research έκανε μία έρευνα για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 88,1% τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι είναι εθνικός στόχος η μείωσή του. Μάλιστα, το 83,8% χαρακτηρίζει πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: