Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βραβεία “Blue Scholarship Awards” από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 27/06/2022

Καθιερώθηκαν με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και αφορούν διδακτορικούς, μεταδιδακτορικούς και  μεταπτυχιακούς φοιτητές

|> Με τη θέσπιση των βραβείων Blue Scholarship Awards η Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΕ.Κ.Π.Α.) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, υποστηρίζουν τη διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα και την ανάδειξη της αριστείας στη Γαλάζια Οικονομία, στο πλαίσιο της σχετικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η επίσημη εκδήλωση έναρξης των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον Πειραιά.

Τα βραβεία αφορούν στη χορήγηση υποτροφιών για την υποστήριξη διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνών, καθώς και στη χρηματική επιβράβευση μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς για εργασίες που σχετίζονται με το αντικείμενο της Γαλάζιας Οικονομίας, η οποία και αποτελεί τομέα προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε τους νέους και τις νέες επιστήμονες ως τον πιο ελπιδοφόρο παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας: «Στην Περιφέρεια Αττικής αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, προκειμένου να στηρίξουμε έμπρακτα την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται από τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα για να χαρίσουμε στην Ελλάδα αυτή τη νέα γενιά επιστημόνων, αλλά και να εξασφαλίσουμε στους επιστήμονές μας τις προϋποθέσεις για να μείνουν εδώ – να διαπρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολύπλευρη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει εξέχουσα θέση, καθώς αυτό αποτελεί ένα πραγματικό εκκολαπτήριο του επιστημονικού προσωπικού που θα βάλει την υπογραφή του στην ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στον νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει η Γαλάζια Οικονομία για την στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ενίσχυση της έρευνας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της νησιωτικότητας και της γαλάζιας οικονομίας αποτελούν βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Για εμάς είναι καθήκον να αναλάβουμε δράση και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα δώσουν κίνητρα στους νέους μας να μείνουν και να προσφέρουν στην πατρίδα μας. Στόχος μας είναι, αξιοποιώντας και χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρώπη, να επενδύσουμε σε υποδομές απαραίτητες για τη στήριξη του επιχειρείν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να σταματήσουμε να παρακολουθούμε απαθείς τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Και σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο που παράγεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως και από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυεπίπεδη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Ίδρυμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, μέσα από την οποία έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια και προγράμματα, τα οποία «ανταποκρίνονται στη στόχευση του ΠαΠει για την άμεση σύνδεση της επιστημονικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας, την αναβάθμιση του επιπέδου της έρευνας και των σπουδών και την προετοιμασία αξιόλογων ερευνητών και στελεχών της αγοράς».

Ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Γιώργος Αλεξανδράτος, αφού ανέλυσε τη θετική επίδραση της Γαλάζιας Οικονομίας στο ΑΕΠ της χώρας και την αναπτυξιακή τροχιά της ΕΕ, συνεχάρη τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την «πολιτική βούλησή του να αναδειχθούν τα οφέλη που θα έχουν οι νέες γενιές από την ενασχόλησή τους με τον τομέα», ενώ χαρακτήρισε τη θέσπιση των βραβείων, «μια ιδέα που η Περιφέρεια Αττικής μετέτρεψε σε πράξη» ως έναν ισχυρό τρόπο προβολής της Γαλάζιας Οικονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Μαντουβάκης παρουσίασε το πλαίσιο των βραβείων Blue Scholarship Awards, τα οποία περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής:

  • Έως δύο Διδακτορικών Ερευνών και έως δύο Μεταδιδακτόρων Ερευνών, ερευνητών όλων των Α.Ε.Ι. της χώρας και των ομοταγών ιδρυμάτων του εξωτερικού, στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας με έμφαση στην Ναυτιλία, έως του ποσού των 12.000 ευρώ ανά ερευνητή και
  • Έως έξι (6) βραβεία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των Α.Ε.Ι. της χώρας για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, με έμφαση στη Ναυτιλία, έως του ποσού των 2.000 ευρώ ανά μεταπτυχιακό φοιτητή.

Προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων Διδακτορικών και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών είναι η 31η Ιουλίου 2022 και η Επιλογή από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς των Διδακτορικών και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της δράσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2022, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων Μεταπτυχιακών Φοιτητών για βράβευση λήγει επίσης στις 31 Αυγούστου 2022.

Η ανακοίνωση της Επιλογής Διδακτορικών και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών και Βραβείων Διπλωματικών Εργασιών Μεταπτυχιακών Φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των βραβείων παρευρέθηκαν ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σωτήρης Νικολαρόπουλος, μέλη της διοίκησης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων, πανεπιστημιακοί και ερευνητές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: