Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Και ξαφνικά… η Μέρκελ προσκαλεί τον Τσίπρα στο Βερολίνο

ΕU στις 16/03/2015

Πρόσκληση να επισκεφθεί την γερμανική Καγκελαρία στο Βερολίνο απηύθυνε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κα Μέρκελ ζήτησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικό ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών είχε διάρκεια 20 λεπτών και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Στη συζήτησή τους, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση και, για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε ως τόπος για να γίνει αυτό, το Βερολίνο, και όχι οι Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, η αξιολόγηση της τετράμηνης παράτασης και οι ελληνογερμανικές σχέσεις.

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Βερολίνου με την Αθήνα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις τόσο για το ζήτημα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του χρέους, όσο και για εκείνο των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σε οριακό σημείο, δε, φαίνεται να είναι και οι σχέσεις των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη, παρά τις περί του αντιθέτπυ διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλη.

Από την περίοδο προ των εκλογών, ακόμα, ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι δεν ήταν στις προτεραιότητές του μια συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας και, καθώς φαίνεται, κάτι τέτοιο ίσχυε και από την απέναντι πλευρά.

Οι δυο τους είχαν μια πρώτη συνάντηση στις 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία, αν και είναι λίγο δύσκολο» είχε πει η κυρία Μέρκελ στον Έλληνα Πρωθυπουργό,  ο οποίος είχε απαντήσει: «Το ελπίζω. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχουν και πιθανότητες!».

Όλα αυτά, την ώρα που στελέχη της κυβέρνησης «βλέπουν» απόπειρα ευρωπαϊκών κύκλων να δημιουργήσουν οικονομική ασφυξία στην Αθήνα, με στόχο να ρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: