Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καρβούνης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 12/09/2015

Επίσκεψη Μ. Φερβέι

Σε επιβεβαίωση των προθέσεων της Κομισιόν για την Ελλάδα, προέβη με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Μάρτιν Φερβέι.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του κ. Καρβούνη, έχουν ως εξής:

Ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Structural Reform Support Service), Μάαρτεν Φερβέι (Maarten Vervwey), πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα για να έχει διερευνητικές συζητήσεις με την υπηρεσιακή κυβέρνηση σχετικά με τη τεχνική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός των συνομιλιών αυτών είναι να επιτευχθεί μια ταχεία συμφωνία μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην υλοποίηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο για να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα Κράτη Μέλη, κατόπιν αιτήματος, προκειμένου να εφαρμόσουν σημαντικές διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη.
Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει καίρια σημασία για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα ενισχύει τα θεμέλια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εδραίωση αποτελεσματικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και την κατοχύρωση ενός σύγχρονου κράτους προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας.
Η υπηρεσία αυτή θα συνδράμει επίσης τα Κράτη Μέλη στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση και χρήση των κονδυλιών της ΕΕ. Πρόκειται για έναν τομέα όπου στο παρελθόν, η τεχνική βοήθεια προς τα Κράτη Μέλη είχε θετικά αποτελέσματα“.

Συνέντυξη στον 9.84

Εξ άλλου, πρόσφατα ο Πάνος Καρβούνης σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” και στον δημιογράφο Νεκτάριο Νώτη, αναφερόμανος στις επικείμενες εκλογές, διευκρίνισε ότι «η προκήρυξη εκλογών είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και η Ευρώπη δεν έχει να πει κάτι για αυτό», ενώ εκτίμησε ότι στη νέα Βουλή θα αποτυπωθεί η διεύρυνση της στήριξης του νέου προγράμματος που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα εξήγησε ότι η εκτάμίευση των δόσεων του προγράμματος θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που σημειώνει η Ελλάδα. Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος παρέπεμψε στην απόφαση της 13ης Ιουλίου, διευκρινίζοντας ότι «η πρώτη αξιολόγηση ίσως πάει πιο πίσω λόγω εκλογών, αλλά υπάρχει ρητή δέσμευση» η οποία θα έπιφέρει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα επηρεάσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακείων, ο κ. Καρβούνης σχολίασε ότι «η Ελλάδα, σε αυτό το τρίτο πρόγραμμα, πρέπει να κάνει όχι μόνο περικοπές, αλλά κυρίως μεταρρυθμίσεις και να τις κάνει γρήγορα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: