Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ΕΣΗΕΑ για την προστασία των δημοσιογράφων στην Ουκρανία

FLASH στις 27/02/2022

Καταγγελία της ΕΣΗΕΑ για έλλειψη ασφάλειας των Ελλήνων πολεμικών ανταποκριτών στην Ουκρανία – Τι αναφέρει η ανακοίνωση-‘φωτιά’

|> Ανακοίνωση-“ράπισμα” – ίσως στη μνήμη του Γιώργου Κοίλιαρη – μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, αλλά και η πρωτοβουλία της για την προστασία των Ελλήνων πολεμικών ανταποκριτών και τεχνικών, που από τις 24/2 βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζεται ότι “ορισμένοι συνάδελφοι δεν διαθέτουν στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό με ευθύνη της εργοδοσίας“. Μία πικρή αλήθεια που δεν έχει ειπωθεί σε άλλες περιπτώσεις πολεμικών αποστολών. παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι δεν είχαν τύχει σχετικής εκπαίδευσης, ούτε και είχαν την δέουσα προστασία.

Η παρέμβαση αυτή της ΕΣΗΕΑ είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής Δημοσιογραφίας, ο συνδικαλιστικός φορέας των Ελλήνων Συντακτών, αναφέρεται σε μία πικρή αλήθεια και επιπλέον αναλαμβάνει σχετική δράση.

Η ανακοίνωση του δ.σ. της Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, αναφέρει:

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί από την πρώτη στιγμή καλύπτουν με αυτοθυσία και σε επικίνδυνες για την ζωή τους συνθήκες, τα γεγονότα στις εμπόλεμες ζώνες και ενημερώνουν το ελληνικό κοινό για τις εξελίξεις της εισβολής των Ρώσων σε ουκρανικό έδαφος.

Με αγανάκτηση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαπίστωσε ότι ορισμένοι συνάδελφοι δεν διαθέτουν στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό με ευθύνη της εργοδοσίας. Η ΕΣΗΕΑ ξεκίνησε μια δύσκολη προσπάθεια να βρεθούν διαθέσιμα αλεξίσφαιρα γιλέκα και προστατευτικά κράνη.

Το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο για τη συμβολή του, ώστε να παραχωρηθεί από το υπουργείο  εξειδικευμένος εξοπλισμός για την προστασία των πολεμικών ανταποκριτών των ελληνικών ΜΜΕ.

Οι πρώτες αποστολές του προστατευτικού υλικού ξεκίνησαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022 και αναζητούνται τρόποι προκειμένου να φτάσουν σε όλους τους συναδέλφους πού βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε για την ασφαλή έξοδο των δημοσιογράφων και τεχνικών από την περιοχή, όποτε αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

Το δ.σ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους πού βρίσκονται στα μέτωπα του πολέμου, οι οποίοι εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο για την διεκπεραίωση του λειτουργήματος τους.

Τέλος, αυτή η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από υπεύθυνους και αρμοδίους και να μην στέλνουν δημοσιογράφους σε εμπόλεμες περιοχές, χωρίς να έχουν ειδική εκπαίδευση, δίχως τον αναγκαίο εξοπλισμό, αλλά μόνον με τον φόρτο των απαιτήσεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: