Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγγελίες-σοκ για το ογκολογικό νοσοκομείο “Μεταξά” του Πειραιά

ΥΓΕΙΑ στις 05/02/2022

Σύλλογος Εργαζομένων: Σε πλήρη απαξίωση είναι οι βασικές υπηρεσίες του, ενώ υπάρχει και υποστελέχωση του φαρμακευτικού τμήματος

|> SOS εκπέμπεται από το αντικαρκινικό νοσοκομείο “Μεταξά” για την «υποστελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος» και την «πλήρη απαξίωση» στις βασικές του υπηρεσίες του.

Σε ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΠΑΝ Πειραιά – Μεταξά, προς την διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία υπογράφεται από την πρόεδρο του δ.σ. Εύα Πολύζου και την γραμματέα Ελπίδα Παπαδοπούλου, αναφέρεται:

Τη στιγμή που ο χειρουργικός τομέας υπολειτουργεί λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος, αλλά και των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, έρχεται τώρα να φτάσει να τίθεται σε αβεβαιότητα η λειτουργία του φαρμακευτικού τμήματος του νοσοκομείου που πλέον μετά και την κατάθεση των αδειών για συνταξιοδότηση της διευθύντριας έχει μείνει να στελεχώνεται με 1 μόνο φαρμακοποιό.

Το χειρότερο βέβαια σε όλη αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι αυτή είναι γνωστή σε διοίκηση, δ/ντη ιατρικής και διοικητικής υπηρεσίας, στη Δ.Υ.Πε. και στο ίδιο το Υπουργείο εδώ και πολλούς μήνες και ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει γίνει.

Η απαξίωση και η αναλγησία σε όλο τους το μεγαλείο! Τόσο για το θέμα των πετσοκομμένων χειρουργείων, όσο και για το θέμα του φαρμακείου έχουν γίνει παρεμβάσεις πολλές φορές από το σύλλογο σε διοίκηση και Δ.Υ.Πε. και καμία ουσιαστική λύση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή και οι απαντήσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες για τη σοβαρότητα του θέματος.

Και έτσι προκύπτει το ερώτημα: Αν ένα ογκολογικό νοσοκομείο υπολειτουργεί όσον αφορά τη διενέργεια ογκολογικών χειρουργείων και παράλληλα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιεί το σύνολο των χημειοθεραπειών που απαιτούνται λόγω έλλειψης φαρμακοποιών, τότε τι είδους ογκολογικό νοσοκομείο είναι;

Αν ξεκινήσουμε να παραθέτουμε το σύνολο των εγγράφων που το Φαρμακευτικό Τμήμα (Φ.Τ.) έχει καταθέσει προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του τμήματος χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να τελειώσουμε.

Το Φ.Τ. μετά την συνταξιοδότηση ενός φαρμακοποιού ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και την αποχώρηση δύο βοηθών φαρμακείου, λειτουργεί από τότε σε ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες, που οξύνθηκαν ακόμη εντονότερα με την πανδημία COVID-19.

Το Φ.Τ. είναι επιφορτισμένο τόσο με τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων και τη σύνταξη παραγγελιών καθημερινά, την καθημερινή διάθεση φαρμάκων σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου μας (ο αριθμός των συνταγολογίων ανέρχεται στα 450 ημερησίως), τον έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής των νοσηλευόμενων ασθενών, όσο και με τον έλεγχο και την παρασκευή όλων των άσηπτων διαλυμάτων χημειοθεραπείας των κλινικών και της μονάδας ημερήσιας νοσηλείας, αδιάλειπτα και όλες τις ημέρες του χρόνου.

Παράλληλα, παρακολουθεί την έγκριση νέων ανοσοθεραπειών ασθενών, καταγράφει και παρακολουθεί τις αντιβιοτικές αγωγές και αποστέλλει στοιχεία στη Δ.Υ.Πε., παραγγέλνει ραδιοφάρμακα για τους ασθενείς της Πυρηνικής Ιατρικής, παραγγέλνει υλικά διατροφής (εντερικής και παρεντερικής), καταγράφει καθημερινά την κατανάλωση ναρκωτικών και ατελούς καθαρού οινοπνεύματος, αποστέλλει στατιστικά στοιχεία στη Δ.Υ.ΠΕ. και στο Υπουργείο σε καθημερινή βάση, διαπραγματεύεται τιμές γενοσήμων και βιοομοειδών, ελέγχει και παραλαμβάνει τα φάρμακα που έχουν παραγγελθεί και αυτή τη στιγμή παρακολουθεί και 2 κλινικές μελέτες που τρέχουν στο νοσοκομείο.

Βέβαια από το 2019 υπήρξαν και άλλες αποχωρήσεις στο τμήμα και φτάσαμε στο 2022, οπότε πλέον έχει απομείνει 1 Φαρμακοποιός, 2 βοηθοί φαρμακείου και 3 παρασκευαστές (2 μόνιμοι και 1 επικουρική).

Η δυναμικότητα του τμήματος έχει μειωθεί σε κάτω του 50% των οργανικών θέσεων! Όπως γίνεται αντιληπτό η λειτουργία του τμήματος καθίσταται άκρως προβληματική πρωτίστως για την ασφάλεια των ασθενών και βέβαια για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών τους.

Και ερχόμαστε στο σήμερα οπότε και ο 1 φαρμακοποιός καλείται να προσφέρει όλες τις παραπάνω υπηρεσίες ουσιαστικά 365 μέρες τον χρόνο, στις εφημερίες και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς άδειες, χωρίς ξεκούραση. Πως είναι δυνατόν; Και έρχονται τώρα, κατόπιν εορτής, οι διοικούντες να παρακαλάνε τον συνάδελφο να αντέξει λίγο ακόμη μέχρι να βρουν κάποιον από άλλο νοσοκομείο να μετακινηθεί στο φαρμακείο του δικού μας νοσοκομείου, μέχρι να ζητήσουν επικουρικό προσωπικό, μέχρι να προκηρυχθεί καμιά θέση, μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία και άλλες τέτοιες υποσχέσεις! Χωρίς να αισχύνονται μιλάνε ότι δεν θα υπογράψουν τις άδειες της συναδέλφου που συνταξιοδοτείται και την παρακαλούν για να επιστρέψει για λίγες μέρες ακόμη!

Το αποτέλεσμα είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένας μόνο φαρμακοποιός δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση οι χημειοθεραπείες που μέχρι τώρα γινόντουσαν (που μπορεί να έφταναν και τις 120 την ημέρα).

Να σημειώσουμε ότι και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου καλεί τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού στο φαρμακείο, καθώς δεν καλύπτονται οι εφημερίες.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού στο Φ.Τ. του νοσοκομείου μας και τη στελέχωσή του με άλλους 3 ΠΕ Φαρμακοποιούς, 2 ΔΕ Βοηθούς Φαρμακείου και 2 ΔΕ Παρασκευαστές.

Δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς θεραπεία οι ογκολογικοί ασθενείς του νοσοκομείου μας!

Οι ευθύνες που βαραίνουν όλους τους διοικούντες για την κατάσταση που δημιούργησαν στο φαρμακείο του νοσοκομείου μας είναι τεράστιες!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: