Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κατ’αρχάς, ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα…

Χωρίς κατηγορία στις 13/02/2015

Στην Αθήνα επιστρέφει το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας και αμέσως «παίρνουν φωτιά» το οικονομικό επιτελείο και οι τεχνικές επιτροπές, προκειμένου μέχρι τη Δευτέρα –και την τακτική συνεδρίαση του Εurogroup– να είναι έτοιμο και προσυμφωνημένο το κείμενο συμφωνίας.

Παρά τα δύσκολα και τις απαισιόδοξες προβλέψεις που εκφράζονται από κάποιες πλευρές, υπάρχει «παράθυρο» για μία συμφωνία ικανοποιητική και για την Ελλάδα, αλλά και για τους «άλλους». Μία συμφωνία που θα αφορά τις εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις, όπως υποσχέθηκε η Αθήνα κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Απ’ όλες τις «υποχρεωτικές» αλλά και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κυριότερη θεωρείται αυτή που αφορά το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα της χώρας –με τις χιλιάδες εγκυκλίους και τα «παράθυρα»– που εξυπηρετεί την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή, αλλά στέκεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Η μεγάλη απορία είναι για το ποιες σχετικές προτάσεις θα έχει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους την Δευτέρα.

Υπάρχει έτοιμο φορολογικό σχέδιο, ετοιμάζεται τώρα ή μήπως θα κατατεθεί μόνον η βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία νέου και σύγχρονου φορολογικού συστήματος;

Αυτό που είναι γνωστό εκ προοιμίου, είναι εκείνο που έχει κατανοήσει εδώ και δεκαετίες ο Έλληνας πολίτης, ότι δηλαδή το υπάρχον φορολογικό σύστημα είναι κάθε άλλο παρά… σύστημα! Απλά, δομείται κάθε λίγο και λιγάκι, τόσο μελετημένα και οργανωμένα, ώστε να θεωρείται προϊόν… ανοργανωσιάς!

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προβεί σε ριζικές αλλαγές, αφ’ ενός δημιουργώντας ένα φορολογικό σύστημα «κάθετο» στις απαιτήσεις και «οριζόντιο» στα προβλεπόμενα και αφ’ ετέρου ένα φορολογικό σύστημα με διάρκεια τουλάχιστον μιάς δεκαετίας. Κι αυτό διότι, όσο υπάρχει φορολογικό «αλαλούμ» δεν πρόκειται να υπάρξει σοβαρός επενδυτής και η κάθε επενδυτική δράση θα εξαρτάται από τις «γνωριμίες» και τις «άκρες» για ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αυτά οι «κουτόφραγκοι» τα γνωρίζουν. Γι’ αυτό, θεωρείται απαραίτητο, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ουσιαστικά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής με νέο και πολυετούς διαρκείας αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Ίδωμεν…

Τ/Π.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: