Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κεδίκογλου: Καμία ουσιαστική απάντηση για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα

Κοινωνια στις 27/09/2016

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή

Να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για τα πρόσωπα που είναι υπαίτια για τη  ναυτική τραγωδία στην Αίγινα και να διαλευκανθούν πλήρως οι πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε το τραγικό ατύχημα, ζητά ο βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου, υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της ΝΔ,  με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα.

Υπογραμμίζει, ότι η αναφορά βάσει της οποίας: «υπάρχει καταγεγραμμένη παρουσία του Λιμενικού» γεννά περισσότερα ερωτήματα παρά διαφωτίζει, καθώς δεν διευκρινίζεται το γιατί δεν συνόδευσε τους επιβάτες του «Ντουέντε» και τους άφησε να απομακρυνθούν ανενόχλητοι με δύο φουσκωτά με την απουσία του Λιμεναρχείου και των λιμενικών οργάνων ως και του αρμόδιου συντονιστή/διαχειριστή του συμβάντος  με αποτέλεσμα να χρειαστούν τρεις ολόκληρες  ώρες μέχρι τη σύλληψη του 77χρονου.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Επιπλέον, θέτει το κρίσιμο ερώτημα, γιατί το ταχύπλοο “Ντουέντε» μετά τη σύγκρουση δεν ακινητοποιήθηκε άμεσα από τη Λιμενική Αρχή  στον τόπο του ατυχήματος και δεν τέθηκε στη διάθεση των τοπικών λιμενικών αρχών σε ελεγχόμενο σημείο για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωση των στοιχείων, τα οποία εξετάζονται μέχρι σήμερα.

Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

Ένα μήνα, σχεδόν, μετά τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα και ενώ νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αντί να δίνονται απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων για τα πραγματικά περιστατικά και για το τι κρύβεται πίσω από την τρίωρη αδικαιολόγητη καθυστέρηση σύλληψης του 77χρονου,  τα αναπάντητα ερωτήματα πληθαίνουν.

Παρά τις προσπάθειες να δοθούν πειστικές απαντήσεις όσον αφορά στις ενέργειες των λιμενικών, που χειρίστηκαν το συμβάν, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Μάλιστα, η αναφορά  ότι: «υπάρχει καταγεγραμμένη παρουσία του Λιμενικού» γεννά περισσότερα ερωτήματα παρά διαφωτίζει, καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί, γιατί ο λιμενικός που έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας δεν συνόδευσε τους επιβάτες του «ΝΤΟΥΕΝΤΕ» και τους άφησε να φύγουν.

Ταυτόχρονα, η δήλωση ότι: «δεν υπάρχει υπαίτια καθυστέρηση του Λιμενικού» καταδεικνύει, ότι για μία ακόμα φορά  επιχειρούν να προκαταλάβουν την έκβαση  της ανακριτικής διαδικασίας για τη διευκρίνιση των συνθηκών του εγκλήματος και των ενεργειών των λιμενικών οργάνων που χειρίστηκαν το περιστατικό.

Οι οικογένειες των 11 θυμάτων και επιβατών του καϊκιού «ΑΝΤΩΝΙΑ» δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική απάντηση, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται το «σήριαλ» για τα πρόσωπα που ευθύνονται για την τραγωδία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί το ταχύπλοο “Ντουέντε» μετά τη σύγκρουση δεν ακινητοποιήθηκε άμεσα από τη Λιμενική Αρχή  στον τόπο του ατυχήματος και δεν τέθηκε στη διάθεση των τοπικών λιμενικών αρχών σε ελεγχόμενο σημείο για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωση των στοιχείων, τα οποία εξετάζονται μέχρι σήμερα;
  2. Γιατί ο χειριστής-χειριστές και οι επιβαίνοντες του ταχύπλοου «Ντουέντε» απομακρύνθηκαν ανενόχλητοι με δύο φουσκωτά με την απουσία του Λιμεναρχείου και των λιμενικών οργάνων ως και του αρμόδιου συντονιστή/διαχειριστή του συμβάντος;
  3. Γιατί η Λιμενική Αρχή Αίγινας και το Λιμεναρχείο Πειραιώς δεν έλαβαν υπ’ όψη τις προανακριτικές καταθέσεις των παθόντων, που είναι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες και δεν προέβησαν στις  αυτονόητες προανακριτικές πράξεις;

Απάντηση