Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Κεραυνοί” Ταγιάνι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

ΕU στις 17/01/2018

Αφορμή η Λεϊλά Ζάνα

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την ανησυχία του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αναφέρθηκε στη σημερινή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Τριάντα χρόνια μετά την απονομή του πρώτου βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, το Κοινοβούλιο πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει αυτούς στους οποίους αυτό απονεμήθηκε, καθώς ορισμένοι εξ αυτών διώκονται ακόμη“. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αναφερόμενος στη Λεϊλά Ζάνα (φωτό), που της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ το 1995 και η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο κ. Ταγιάνι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Λεϊλά Ζάνα  εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας: «Είναι απαράδεκτο κάποιος που έχει εκλεγεί από τον λαό να καθαιρείται από τη θέση του».

Ο Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την ανησυχία του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οι οποίες, όπως είπε, αφορούν όχι μόνο την πολιτική αντιπολίτευση αλλά και τους ίδιους τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των ακαδημαϊκών. Αφού αναφέρθηκε σε αρκετούς από αυτούς που διώκονται επί του παρόντος, επιβεβαίωσε ότι το ΕΚ θα συνεχίσει να τους στηρίζει στον αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης

Σήμερα Τετάρτη, μετά την παρουσίαση της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από μια σειρά συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Ιρλανδού Πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ. Η νέα διαδικασία θα επιτρέψει μια πιο διαδραστική συζήτηση, θέτοντας το Κοινοβούλιο στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι σημείωσε ότι θα διατηρήσει μία όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσέγγιση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προκειμένου να αναδείξει την ποικιλομορφία του ΕΚ.

 

Απάντηση