Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κοινοβουλευτικές εκλογές: Οι δημοσκοπήσεις πρέπει να αποδειχτούν αξιόπιστες

FLASH στις 05/04/2023

Οι φανερές και σωστές δημοσκοπήσεις είναι απαραίτητες για να καθορίσουν τη στρατηγική τους όλα τα κόμματα…

Δημ. Κωνσταντάρας |> Κάποιες ιδιαίτερα σοβαρές εξελίξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες των κομμάτων εν όψει των εκλογών, δεν έχω παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες. Συνεπώς, είμαστε ακόμα στο επίπεδο του παιχνιδιού της «γάτας με το ποντίκι» όπου η γάτα (Νέα Δημοκρατία) μάλλον «αναπαύεται» επάνω σε ένα στρώμα σιγουριάς -κακώς- και το ποντίκι (ΣΥΡΙΖΑ) βρυχάται -επίσης κακώς- ενώ οι υπόλοιποι διεκδικητές απλώς υπολείπονται.

Οι δημοσκοπήσεις βέβαια έρχονται η μια μετά την άλλη, σχεδόν όλες για λογαριασμό τηλεοπτικών καναλιών και εντύπων, κάτι που σημαίνει ότι είναι στην ουσία ένα «πληρωμένο προϊόν» που χωρίς να χάνει τη σημασία του, απέχει από την πραγματικότητα και ελαφρώς διαφοροποιείται διότι… έτσι.

Ενώ δυο-τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν μια μικρή πτώση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας, αυτή που διάβασα σήμερα, 3 Απριλίου, μια δημοσκόπηση της Interview για το Politic.gr , έναν ιστότοπο από τη Θεσσαλονίκη, δείχνει ανάκαμψη του ποσοστού της ΝΔ, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 5% για τις εκλογές 2023. Όπως υπενθυμίζει, τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στο 3,6% και τον Φεβρουάριο στο 6,7%..

Αξιοσημείωτα συμπεράσματα της δημοσκόπησης είναι :

  1. οι «αναποφάσιστοι» επιστρέφουν στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων,
  2. ενώ η πλειοψηφία ζητάει αυτοδύναμη κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση συνεργασίας, το σενάριο της αυτοδυναμίας φαίνεται να απομακρύνεται και 3. «Όχι» σε Βενιζέλο και «Άγνωστο Χ» για πρωθυπουργό».

Με την «Πρώτη Κάλπη» να έχει οριστεί για την Κυριακή 21 Μαΐου, όλα αυτά σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο ενάμιση μήνα νωρίτερα; Κατά την προσωπική μου γνώμη όχι. Και κυρίως για την «Πρώτη Κάλπη» αφού για την «Δεύτερη Κάλπη» που θα έρθει στις αρχές Ιουλίου, δίνεται πολύς χρόνος ακόμη για κάθε λογής ανατροπές αφού και το εκλογικό σύστημα αλλάζει και το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα παίξει τον ρόλο του.

Και ερχόμαστε στη «Γάτα» και το «Ποντίκι» βασικά αλλά και στα υπόλοιπα κομμάτια των διεκδικητών: Όλα τα κόμματα σκοπεύουν στην – ας πούμε-«αξιοπρεπή» επίδοσή τους στις 21 Μαΐου. Για τη ΝΔ, η πρωτιά είναι υποχρεωτική. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά από το πρώτο κόμμα δεν πρέπει να μεγαλώσει. Απαραιτήτως. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν σκέφτονται καν την «πρωτιά» που είναι «όνειρο απατηλό» .Για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ το ποσοστό της 21ης Μαΐου πρέπει να αυξηθεί κατά 2 με 3 μονάδες. Και οι υπόλοιποι σκέφτονται περισσότερο το ποσοστό που θα πάρουν οι τρεις πρώτοι -ώστε να υπάρχει κάποια δική τους ευκαιρία- και μετά το δικό τους.

Μέσα σ’ αυτό το σταυρόλεξο, οι φανερές και σωστές δημοσκοπήσεις είναι απαραίτητες για να καθορίσουν τη στρατηγική τους όλα τα κόμματα, ιδίως με το μυαλό στο -δύσκολο αλλά πιθανό- ενδεχόμενο μιας «Τρίτης Κάλπης». Φυσικά οι εκλογές κρίνουν το πολιτικό μέλλον των κομμάτων, τόσο αυτών που θέλουν την εξουσία όσο και αυτών που θέλουν να παίξουν κάποιο ρόλο. Και γι’ αυτό, οι δημοσκοπήσεις πρέπει να αποδειχτούν αξιόπιστες αν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θέλουν να υπάρχουν και ΜΕΤΑ τις εκλογές.

Μια προσωπική εκτίμηση: Η «Γάτα» θα το φάει το «Ποντίκι». Αλλά για όλα τα’ άλλα, η υπόθεση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Ιουλίου που θα βγουν τα αποτελέσματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: