Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κοινοπραξία EBRD και Dimand για έργο ανάπλασης στις πρώην εγκαταστάσεις της “Παπαστράτος”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 18/12/2017

Ανάπτυξη ακινήτων

|> Η EBRD συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, Dimand Α.Ε., η οποία θα επενδύσει σε έργα ανακατασκευής και αστικής ανάπλασης με στόχο τη δημιουργία έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε διάφορους τομείς ακινήτων με επίκεντρο τις γραφειακές εγκαταστάσεις, τα ακίνητα μικτής χρήσης, τα ξενοδοχεία πόλης και τη φοιτητική στέγαση.

Σε πρώτο στάδιο, η κοινοπραξία θα προχωρήσει με ένα έργο ανακατασκευής ακινήτου στον Πειραιά, το λιμάνι της Αθήνας, με στόχο να μετατρέψει τον πρώην βιομηχανικό χώρο της «Παπαστράτος» σε ένα έργο το οποίο θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας. Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω επενδύσεις σε ανάλογα έργα ανακατασκευής, εκτεταμένης ανακαίνισης και αστικής ανάπλασης.

Η EBRD συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 35% ενώ η Dimand, μέσω της θυγατρικής της εταιρείαςArcela Investments Ltd., με ποσοστό 65%. Η Dimand είναι μία από τις κορυφαίες  εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και παροχής κατασκευαστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, η οποία μετρά πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας και ιστορικού επιτυχημένης υλοποίησης έργων ανάπλασης και ανακατασκευής.

Το κτιριακό απόθεμα στην Ελλάδα χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης έπειτα από την χρόνια υποεπένδυση που οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση. Επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της χώρας διοχετεύονται προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Sabina Dziurman, Επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή μας στην εν λόγω σύμπραξη με την Dimand, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και την αποτελεσματική χρήση των πόρων. Η επένδυση αυτή αποτελεί την πρώτη κεφαλαιουχική μας επένδυση εκτός του τομέα των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα καθώς και την πρώτη μας επένδυση στον κλάδο των ακινήτων και του τουρισμού – προσδοκώ να ακολουθήσουν και άλλες τον επόμενο χρόνο».

Ο Vlaho Kojakovic, επικεφαλής στον τομέα Ακινήτων και Τουρισμού, δήλωσε: «Σήμερα ξεκινάμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο εγχείρημα και ανυπομονούμε να ξεκινήσει η συνεργασία μας τηνDimand. Ήδη το πρώτο έργο στον Πειραιά έχει τη δυνατότητα να αναδείξει το βάθος και το εύρος των κοινών μας προσδοκιών. Υπάρχει υψηλή ζήτηση για τις κατηγορίες των ακινήτων που θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια. Το έργο ανταποκρίνεται στην ανάγκη αξιοποίησης και αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας και ευελπιστούμε να αποτελέσει το έναυσμα ώστε να αντιστραφεί η περιορισμένη προσφορά υψηλής ποιότητας ακινήτων καθώς και η χρόνια υποεπένδυση στη δημιουργία πράσινων κτιρίων».

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Dimand, πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σύμπραξη με την EBRD η οποία αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες σε ορισμένες από τις κατηγορίες ακινήτων στην ελληνική αγορά και προετοιμάζουμε μία σειρά από έργα στα οποία είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε μαζί με έναν ισχυρό παίκτη της διεθνούς αγοράς. Η βιωσιμότητα και η αποτελεσματική χρήση των πόρων αποτελούν τον πυρήνα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας μας με την EBRD».

Τα έργα ανάπτυξης ακινήτων της κοινοπραξίας, θα συνάδουν με τη μεταρρυθμιστική προσέγγιση της EBRDγια την πράσινη οικονομία υποστηρίζοντας τόσο την ενεργειακή αποδοτικότητα όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τη στρατηγική της ως προς την κλιματική αλλαγή, η Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το επίπεδο των πράσινων επενδύσεων σε ποσοστό 40% των ετήσιων επενδύσεών της μέχρι το 2020.

Τα έργα θα προσφέρουν ένα μοντέλο εκτεταμένης ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων μετατρέποντάς τα με αυτόν τον τρόπο σε εμπορικές ευκαιρίες και χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα που θα τεκμηριώνονται από διεθνείς πιστοποιήσεις. Η Dimand είναι μία από τις πρώτες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα που επιδιώκει να έχει πιστοποιήσεις βιωσιμότητας των περιουσιακών της στοιχείων και πιστεύει πως όταν η βιωσιμότητα επιδιώκεται με βάση τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα αποτελεί τόσο επενδυτική ευκαιρία όσο και κοινωνική και περιβαλλοντική συμβολή στην οικονομία.

Η EBRD ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2015 σε προσωρινή βάση με σκοπό να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψης της χώρας. Από την έναρξη των εργασιών της, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 1,45 δις. ευρώ σε περίπου 30 έργα στη χώρα. Τα ακίνητα και ο τουρισμός αποτελούν ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: