Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κορυφαίο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε

ΕU στις 05/02/2015

Μία από τις πιό σημαντικές ειδήσεις θεωρείται από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ το θέμα της συνάντησης ΣόιμπλεΒαρουφάκη και κυρίως η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Βερολίνο. Κάποια μεγάλα ΜΜΕ μάλιστα, όπως ο βρετανικός Guardian κάλυπταν τη συνέντευξη Τύπου με live updates και συνεχή ενημέρωση ανεβάζοντας διαρκώς tweets, φωτογραφίες και όλες τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και του Έλληνα ομολόγου του. Ας δούμε τι αναφέρεται:

Bloomberg

Με την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το δίκτυο Bloomberg έσπευσε να εστιάσει στις δηλώσεις των δύο πολιτικών ανδρών σχετικά με τη συμφωνία για τη… διαφωνία.

«Οι πρώτες άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία από τη στιγμή που η κυβέρνηση κατά της λιτότητας ανέλαβε εξουσία στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα δεν οδήγησε σε καμία συμφωνία σχετικά με τον περιορισμό των διαφορών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στον Έλληνα ομόλογό του ότι «συμφωνεί ότι διαφωνεί» μαζί του.

Το αμερικανικό δίκτυο δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη χθεσινοβραδινή «βόμβα» της ΕΚΤ σχετικά με την απόφασή της για τα ελληνικά ομόλογα, αναφέροντας πως «η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε αφού η Ελλάδα έχασε την αρτηρία χρηματοδότησης όταν η ΕΚΤ περιόρισε τα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα».

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως η επόμενη κίνηση είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψει την πενταετή λιτότητα.

Bild

«H Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, αναπαράγοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε , στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι σεβόμαστε την ελληνική βούληση αλλά πρέπει να σεβαστούμε και την βούληση των υπολοίπων ευρωπαικών κρατών.

Le Figaro

Το Βερολίνο εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τα νέα μέτρα της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα “Le Figaro” αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο Έλληνας ομόλογός του. Γ. Βαρουφάκης.
Ο Σόιμπλε δήλωσε πως δεν μπορεί να κρύψει τον σκεπτικισμό του για ορισμένα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Liberation

Σόιμπλε και Βαρουφάκης διαπίστωσαν ότι διαφωνούν , αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Il Sole 24 Ore

Με τίτλο της η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει: «Ο Σόιμπλε κόβει την Ελλάδα: Μέτρα Τσίπρα προς λάθος κατεύθυνση», επισημαίνει το τουλάχιστον αμήχανο κλίμα που διαμορφώθηκε στη συνάντηση ανάμεσα σε Βαρουφάκη-Σόιμπλε. Όπως τονίζεται στο ιταλικό δημοσίευμα, ο Σόιμπλε εξήγησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τους τρεις θεσμούς με τους οποίους αντιμετώπισε το πρόγραμμα, δηλαδή την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι κάποια μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση «δεν οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση».

Deutsche Welle

Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle με τίτλο της «Ο Σόιμπλε εγγυάται ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα», επαναφέρει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη διαφωνία του με τον Έλληνα ομόλογό του.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, που επικαλείται τις δηλώσεις Σόιμπλε, η Γερμανία θα κάνει όσα μπορεί ώστε να βοηθήσει να σημειωθεί ένα σταθερό, ανταγωνιστικό και συλλογικό μέλλον καθώς τόνισε ότι η ενότητα είναι ό,τι καλύτερο για το μέλλον της Ευρώπης.
«Δεν πρόκειται για μία δημιουργία μίας γερμανικής Ευρώπης. Αυτό είναι ανοησία», δήλωσε ο Σόιμπλε, αλλά για τη δημιουργία ενός ισχυρού μέλλοντος για την Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως τονίζει το γερμανικό δίκτυο, το σημερινό ταξίδι του κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο, αποτελεί τμήμα μίας σειρά επισκέψεών του στην Ευρώπη, αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να «βρει υποστήριξη για τα πλάνα σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση της Ελλάδας για τους όρους της διεθνούς διάσωσης».

El Mundo

Η El Mundo μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τρόικα. Το δημοσίευμα, όπως άλλωστε τα περισσότερα του διεθνούς Τύπου, εστιάζει στη δήλωση του κ. Σόιμπλε «δε συμφωνήσαμε σε όλα» με τον κ. Βαρουφάκη, προσθέτοντας παρ’όλα αυτά ότι ο διάλογος ήταν «έντονος και εποικοδομητικός». Την ίδια ώρα, η ισπανική εφημερίδα μεταφέρει την παραίνεση του κ. Σόιμπλε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη συνέχεια της συνεργασίας με την Τρόικα.

Reuters Italia

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters στην ιταλική του εκδοχή εστιάζει στη διαφωνία ανάμεσα σε Σόιμπλε και Βαρουφάκη κατά την πρώτη τους συνάντηση, επισημαίνοντας πως οι δύο υπουργοί δεν ήταν ικανοί ούτε να συμφωνήσουν στο ότι διαφωνούν.
«”Δεν συμφωνήσαμε καν στο γεγονός ότι διαφωνούμε”, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι δεν συζήτησε με τον ομόλογό του για τους τρόπους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ούτε την πιθανότητα ενός κουρέματος», γράφει το δημοσίευμα που υπενθυμίζει την πρόταση για «συμφωνία-γέφυρα» που είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

BBC

Το βρετανικό δίκτυο BBC από την άλλη, εστιάζει στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, στο ναζισμό. Όπως γράφει το δημοσίευμα, λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης «συνέκρινε τα δεινά της Ελλάδας με τον πόλεμο της Γερμανίας» και εξηγεί το βρετανικό δίκτυο ότι η Γερμανία είχε επιβαρυνθεί με τεράστια χρέη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απειλήθηκε με υπερπληθωρισμό, που αποδυνάμωσε την οικονομία της. Μετά την τολμηρή σύγκριση που πραγματοποίησε ο κ. Βαρουφάκης, το BBC εκτιμά ότι ενδέχεται να πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ο κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, το BBC εξηγεί ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πραγματοποιεί τουρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να κερδίσει την στήριξη για τα πλάνα της Ελλάδας σχετικά με το χρέος της. Την ίδια ώρα, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στην γερμανική τηλεόραση ARD κατά τις οποίες υποστήριξε ότι αν «ένα υπερήφανο έθνος εξευτελίζεται για πολύ καιρό, και χωρίς να διαφαίνεται φως στο τέλος του τούνελ, τότε τα πράγματα θα οδηγήσουν σε αναβρασμό».
Πηγή: protothema.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: