Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κύρκος: Η Ελλάδα ζητάει ανάπτυξη

ΕU στις 11/02/2015

Σε παρέμβασή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του “Ποταμιού” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  στη συζήτηση στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής,  Μ. Κύρκος: είπε:

“Ανάπτυξη και ένα πρόγραμμα που την εξασφαλίζει. Αυτό είναι το ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Την κοινωνική κατάσταση στη χώρα όλοι την γνωρίζετε. 25 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολούθησαν μια καταστροφική οικονομική πολιτική που στηριζόταν σε δήθεν ανεξάντλητα δανεικά. Έτσι διέλυσαν το παλιό παραγωγικό δυναμικό της χώρας και δεν δημιούργησαν το νέο. Και όταν η φούσκα έσκασε, οι ίδιες κυβερνήσεις, πανικόβλητες, ανίκανες να προτείνουν τις δικές τους λύσεις, αποδέχθηκαν ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά ακόμη και αυτό το πρόγραμμα το υλοποίησαν με τον χειρότερο τρόπο αρνούμενες τις μεταρρυθμίσεις που απειλούσαν τα πελατειακά τους συμφέροντα, μεγάλα ή μικρά. Αποτέλεσμα; δραματική αύξηση της φτώχειας.
Και να το ξαναπώ: αυστηρές πολιτικές λιτότητας χωρίς πρόγραμμα ανάπτυξης δεν μας βγάζουν από τον φαύλο κύκλο.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται την τεχνογνωσία της ΕΕ, και μια διάφανη και ισότιμη επιτέλους συνεργασία με τα θεσμικά της όργανα. Κυρίως όμως χρειάζεται τη συνέχεια του προγράμματος στήριξης που δεν θα περιέχει τα άδικα αλλά και αναποτελεσματικά κοινωνικά μέτρα αλλά θα δίνει το βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Αυτές ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις που η τρόικα απαξίωνε αναζητώντας απλά τα δις. των περικοπών.
Η ελληνική κυβέρνηση, ή τουλάχιστον το μέρος της πού ήδη προσεγγίζει το ρεαλισμό απομακρυνόμενο με γοργά βήματα από την προεκλογική ρητορία θα πρέπει να υλοποιήσει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Και να απαλλαγεί το γρηγορότερο από τον ακροδεξιό εταίρο που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη χώρα. Η ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς στο ΕΚ δεν έχει κανέναν λόγο να αναλαμβάνει την υπεράσπιση αντισημιτικών, ομοφοβικών και χυδαία λαϊκιστικών δυνάμεων, όπως κάνει τώρα.
Οι σκληρές θυσίες των Ελλήνων δεν επιτρέπεται να πάνε χαμένες. Οι έλληνες πολίτες όπως και κάθε πολίτης της ΕΕ έχουν δικαίωμα στην ελπίδα!”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: