Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιοί συμμετέχουν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 06/11/2018

Κώστας Μπιλιράκης, Τσάρλι Κριστ, Τζων Σαρμπάνης, Ντ. Τάϊτους, Κρις Πάππας, Μ. Βαλτζ, Λ. Βούκμιρ

|> Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί διεκδικούν εκλογή ή επανεκλογή τους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, για τις ενδιάμεσες εκλογές, σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα Τρίτη 6/11 διεκδικούν επανεκλογή και οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριδα), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός της Φλόριδα), Τζων Σαρμπάνης (Δημοκρατικός του Μέριλαντ) και Ντίνα Τάϊτους (Δημοκρατική της Νεβάδα).

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Την είσοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί επίσης ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας στην 1η Περιφέρεια του Νιού Χάμσαϊρ. Αντίπαλός του είναι ο Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός Έντι Έντουαρντς. Η μάχη είναι αμφίρροπη, αλλά ο νικητής θα γράψει ιστορία, καθώς -όπως μετέδωσε το NBC- στην 1η Περιφέρεια της πολιτείας θα εκλεγεί είτε ο πρώτος ανοιχτά γκέι ή ο πρώτος Αφροαμερικανός βουλευτής.

Με ελληνικές ρίζες -σύμφωνα με την ΑΧΕΠΑ- είναι και ο Μάϊκλ Βαλτζ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην 6η Περιφέρεια της Φλόριδα. Έχει ιδιαίτερα υψηλές πιθανότητες καθώς η περιφέρεια εκλέγει συστηματικά Ρεπουμπλικανούς, αν και η αντίπαλός του, η Νάνσι Σότενμπεργκ ήταν αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του Στέητ Ντηπάρτμεντ επί προεδρίας Κλίντον – έχει ισχυρές διασυνδέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Τέλος, την είσοδο στη Γερουσία διεκδικεί η Ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ στην Πολιτεία Ουισκόνσιν. Οι δημοσκοπήσεις τής δίνουν ποσοστά μεταξύ 41-42%, έναντι 52-53% στη Δημοκρατική γερουσιαστή Τάμμυ Μπάλντουιν.

Η Λία Βούκμιρ προσπαθώντας να αξιοποιήσει στην εκστρατεία το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία πριν από δύο χρόνια, ανέδειξε τις τελευταίες σε βασικό θέμα της εκστρατείας της το μεταναστατευτικό: «Είμαι κόρη Ελλήνων μεταναστών και πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος και πρέπει να το διατηρήσουμε τέτοιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τα κενά στα σύνορά μας».

Ελληνοαμερικανοί και Μενέντεζ

Ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ελληνοαμερικανική κοινότητα οι εκλογές στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ, όπου διεκδικεί επανεκλογή ο φιλέλληνας δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Αν και ο Μενέντεζ έχει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων, τις τελευταίες ημέρες ο πολυεκατομμυριούχος αντίπαλός του Μπομπ Χάγκιν έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του, ρίχνοντας εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

Υπέρ του Μενέντεζ υπάρχει έντονη κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Στο αγγλόφωνο τμήμα του χθεσινού φύλλου της “Greek News”, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, καλώντας τους ομογενείς του Νιού Τζέρσεϋ να ψηφίσουν τον Μπομπ Μενέντζεζ, τον χαρακτηρίζει ως «μεγαλύτερο φιλέλληνα που υπήρξε ποτέ στη Γερουσία».

«Για κάθε Έλληνα ή φιλέλληνα της του Νιού Τζέρσεϋ, για κάθε Αμερικανό που αναγνωρίζει τη σημασία της Μέσης Ανατολής για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, η επανεκλογή του Μπομπ Μενέντεζ έχει τεράστια σημασία», γράφει μεταξύ άλλων ο Έντι Ζεμενίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Απάντηση