Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ώστε η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης;

FLASH στις 29/07/2022

Μέσα σ’ όλα αυτά τα τρελά που ακούμε, βρέθηκε ένας υπεύθυνος άνθρωπος που σχολίασε ορθώς την τουρκική προκλητικότητα

Δημ. Κωνσταντάρας |> Είμαι ένας Έλληνας που πήγε στο σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Ιστορία στο ΕΚΠΑ, που εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης επί τριάντα πέντε χρόνια, που ταξίδεψε απ’ Ανατολή σε Δύση στο πλαίσιο της δουλειάς του, που θήτευσε 4 χρόνια στο Κοινοβούλιο και μετά, έγραψε βιβλία και ιστορικές μελέτες. Όλο και κάτι έμαθα.

Είμαι ένας Έλληνας από μια οικογένεια με παλαιότατη επαγγελματική έδρα την Κωνσταντινούπολη απ’ όπου εκδιώχθηκε βιαίως, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας “Αμπντί Ιπεκτσί” το οποίο τού απένειμε ιδιοχείρως ο Πατριάρχης στο Φανάρι.

Τολμώ να πω ότι είμαι ένας λογικός άνθρωπος. Αλλά αυτό που συμβαίνει με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική πολιτική ηγεσία δεν το χωράει πλέον ο νους μου.

Από τις τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων έχω πια γίνει έξαλλος. Ύστερα από περίεργες, ακραίες, προβοκατόρικες δηλώσεις, «στο καπάκι», ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τους όρους της, με αφορμή τη συμπλήρωση 99 ετών από τη σύναψη της συνθήκης. Είπε: «Με την υπογραφή της συνθήκης πριν από 99 χρόνια η Τουρκία πέτυχε τα δικαιώματα της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη Θράκη και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές».

Ουδέν ανακριβέστερον.

Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωνε: «Αν θέλαμε ένταση, θα κάναμε υπερπτήσεις στην Αττική».

Ουδέν γελοιωδέστερο, ιδίως όταν κατηγόρησε την Ελλάδα για υπερπτήσεις στην Τουρκία. Τι να τους πει κανείς; Αντιλαμβάνομαι ότι σε τέτοια ζητήματα, πρέπει να αυτοσυγκρατείσαι και να λες πάντα «κάτι» λιγότερο απ’ αυτό που άκουσες. Αλλά πόσες φορές ακόμα είναι δυνατόν να τούς απαντάς «διπλωματικά» όταν σού λένε ότι εμείς παραβιάζουμε τη συνθήκη της Λωζάννης, ότι εμείς κάνουμε υπερπτήσεις στην Τουρκία και ότι αν ήθελαν ένταση, θα έκαναν υπερπτήσεις στην Αττική;

Κλεισμένος μέσα στις σκέψεις μου και πικραμένος από τη μετριοπάθεια των απαντήσεών μας, διάβασα τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Και για πρώτη φορά, ικανοποιήθηκα. Γιατί μέσα σ΄ όλα αυτά τα τρελά που ακούμε, βρέθηκε ένας υπεύθυνος άνθρωπος που -φαντάζομαι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό- σχολίασε την τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός εφευρίσκει συνεχώς νέες θεωρίες». Και συνέχισε: «Θέσεις οι οποίες αρχικά παρουσιάζονταν ως ακραίες και φαιδρές, όπως η Γαλάζια Πατρίδα, η σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με την κυριαρχία τους, σταδιακά εντάσσονται στο επίσημο δόγμα του τουρκικού κράτους».

Και αναφέρθηκε και στον «χάρτη Μπαχτσελί», σημειώνοντας πως «υπό άλλες συνθήκες, ένα παρόμοιο συμβάν θα το χαρακτηρίζαμε ως γραφικό ή φαιδρό. Όμως, στο πλαίσιο του κλίματος που τείνει να επικρατήσει, καθίσταται ανησυχητικό και επικίνδυνο, ιδίως, προερχόμενο από κυβερνητικό εταίρο».

Συγχαρητήρια λοιπόν στο Νίκο Δένδια αλλά και στον πρωθυπουργό εν γνώσει τού οποίου ήταν οπωσδήποτε η συνέντευξη. Μα να πει υπεύθυνος άνθρωπος ότι «Αν θέλαμε ένταση, θα κάναμε υπερπτήσεις στην Αττική;» .Να μάς πει ο Ερντογάν σε μια από τις πιο πρόσφατες κρίσεις μεγαλοπρέπειας ότι «Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει το δικαιώματα της “τούρκικης μειονότητας” αλλά και άλλους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης;», ότι «Η Τουρκία παρακολουθεί όλους τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης και οι αριθμοί δείχνουν ποιος σέβεται και εφαρμόζει τη Συνθήκη;»

Ευτυχώς που λίγο νωρίτερα, ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είχε πει ότι: «Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης είναι εξωφρενικό να το συζητά κανείς. Θα έλεγα ότι δεν έχει κανένα βάσιμο νομικό έρεισμα. Όσο ανόητο, γελοίο, εξωφρενικό κι αν το θεωρούμε εμείς, εντούτοις θα πρέπει να το εξηγούμε αυτό σε εταίρους και συμμάχους. Γιατί οι άλλοι – όλοι μάλλον – δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση, με το θέμα».

Και για να ολοκληρώσω τη σκέψη μου -μπας και με πει κανένας «πολεμοκάπηλο»- καταθέτω την άποψη ότι οι δυο υπουργοί μας ορθότατα είπαν αυτά που είπαν. Και… λίγα είπαν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: