Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ολομέλεια του Κοινοβουλίου τιμά τη μνήμη του Προέδρου Ντ. Σασόλι

ΕU στις 12/01/2022

Μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου τα καθήκοντα θα ασκεί ο πρώτος Αντιπρόεδρος – Η Ολομέλεια του ΕΚ θα συνέλθει στις 18 Ιανουαρίου

|> Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη του Προέδρου του Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε προχθές, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 17/1 στο Στρασβούργο. Σε ανακοίνωση του ΕΚ, αναφέρεται:

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι απεβίωσε νωρίτερα σήμερα στο Aviano της Ιταλίας, όπου νοσηλευόταν από τις 26 Δεκεμβρίου. Υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2009 και εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019, για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος Σασόλι έθεσε σε ισχύ έκτακτα μέτρα που επέτρεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του και να ασκεί δημοκρατικό έλεγχο βάσει των Συνθηκών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Διαδραμάτισε επίσης εξέχοντα ρόλο στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανάκαμψης από την πανδημία. Ακόμη, ο εκλιπών Πρόεδρος ηγήθηκε της προσπάθειας του Κοινοβουλίου να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, μέσω δράσεων στήριξης στις πόλεις-έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο), όπως η παροχή γευμάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στέγης στους χώρους του Κοινοβουλίου για γυναίκες θύματα βίας. Ο Πρόεδρος Sassoli ήταν αποφασισμένος να αντληθούν διδάγματα από την πανδημία, ξεκίνησε μια ευρεία διαδικασία προβληματισμού μεταξύ των ευρωβουλευτών για την επανεξέταση και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Όντας αφοσιωμένος στο ευρωπαϊκό όραμα, μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα ο εκλιπών Πρόεδρος τόνισε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου: «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα η Ευρώπη είναι ένα νέο εγχείρημα ελπίδας. Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτό το εγχείρημα με βάση μια ισχυρή προσέγγιση σε τρεις άξονες – μια Ευρώπη που καινοτομεί, μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ακτινοβολεί.»

Εκδηλώσεις μνήμης

Η τελετή προς τιμήν της μνήμης του Προέδρου Σασόλι θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο, παρουσία του πρώην ευρωβουλευτή και πρωθυπουργού της Ιταλίας Enrico Letta.

Η σορός του Προέδρου Νταβίντ Σασόλι θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη, στην αίθουσα προτομών («Sala della Protomoteca») στο Campidoglio (το Δημαρχείο της πόλης), αύριο Πέμπτη 13/1 από τις 11.00 έως τις 19.00. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14/1 στις 13.00 στη χριστιανική Βασιλική Santa Maria degli Angeli (ώρες Ελλάδας).

Εκλογή του νέου Προέδρου του ΕΚ

Όπως ορίζει ο Κανονισμός του ΕΚ (άρθρο 20), καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο πρώτος Αντιπρόεδρος, μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου. Όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Προέδρου Sassoli, η εκλογή του νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της νομοθετικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο. Θα ακολουθήσουν την ίδια εβδομάδα οι εκλογές των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: