Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μήνυμα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς σε Σκυλακάκη για τα 13 έργα του ΟΛΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 01/09/2023

«Στόχος η αγορά του Πειραια να αποτελεί έναν πολυδιάστατο τουριστικό προορισμό και για τους επιβάτες της κρουαζιέρας»

|> Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με αφορμή την χθεσινή ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για 13 έργα του ΟΛΠ, ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, την οποία κοινοποίησε στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής Αντιπεριφέρειας Πειραιά, παράταση του χρόνου και κατέθεσε σχετικές προτάσεις. Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθο:

«Εν όψει της σημερινής ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δεκατρία έργα του ΟΛΠ, επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:

Δεδομένου ότι τον Αύγουστο όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, λόγω αδειών και προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι ενδιαφερόμενοι φορείς να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο, εκφράζοντας σοβαρές απόψεις επί της ως άνω μελέτης, ζητούμε να δοθεί η απαιτούμενη παράταση ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για μια ουσιαστική και αποδοτική διαβούλευση και καταγραφή προτάσεων-παρατηρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε τα εξής:

Είμαστε θετικοί στην προοπτική και σε εκείνες τις επενδύσεις που θα βοηθήσουν ώστε να καταστεί το λιμάνι του Πειραιά, λιμάνι αφετηρίας για την Κρουαζιέρα, υπό προϋποθέσεις.

Η μεταφορά των αφίξεων της νέας προβλήτας κρουαζιεροπλοίων στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού κόλπου μας βρίσκει αντίθετους, καθώς επιθυμία και στόχος μας είναι η αγορά του Πειραιά, να αποτελεί έναν πολυδιάστατο τουριστικό προορισμό και για τους επιβάτες της κρουαζιέρας.

Δεδομένου του επικείμενου πρόσθετου κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης, η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης είναι προαπαιτούμενο για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας.

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση των πλοίων που ελλιμενίζονται, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει προβλεφθεί να φτάσει στην Ακτή Μιαούλη και στον Λιμενοβραχίωνα για να καλύψει την υφιστάμενη προβλήτα και την μελλοντική (δηλαδή το σύνολο του λιμανιού). 

Επιπλέον, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του master plan, θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία των ξενοδοχειακών μονάδων στο λιμάνι και συγκεκριμένα στη ζώνη του επιβατικού λιμένα, ως απαραίτητη συνθήκη για την μετατροπή του σε λιμάνι αφετηρίας.

Επιπλέον, αναγκαία είναι η δημιουργία δικτύου των ηλεκτρικών – μη ρυπογόνων λεωφορείων εντός της χερσαίας ζώνης του Κεντρικού Λιμένα για την εξυπηρέτηση επιβατών, εργαζομένων, κ.λπ. και η σύνδεση των σταθμών Μετρό/ΗΣΑΠ, ΟΣΕ/Προαστιακός και των πλησιέστερων στον Λιμένα στάσεων του ΤΡΑΜ και των λεωφορειακών γραμμών με τους προβλήτες και τα πλοία που αφικνούνται και αναχωρούν. Συνδυαστικά θα πρέπει να επισπευσθεί και η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από Ν. Φάληρο έως τον Πειραιά».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: