Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Πειραιάς δεν είναι «ενιαίος αρχαιολογικός χώρος»!

Χωρίς κατηγορία στις 02/04/2019

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την αναβολή της σημερινής συζήτησης στο ΚΑΣ – Δηλώσεις Μώραλη, Βλαχάκου, Κορκίδη 

|> Με  απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση”), ύστερα από εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ζητά  την αναβολή της σημερινής συζήτησης (2/4), στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με την  κήρυξη του Πειραιά ως  ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να δοθεί ικανός χρόνος για διαβούλευση.

Στη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τη συζήτηση του θέματος συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν βουλευτές του Πειραιά, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά,  η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων,  καθώς και  εκπρόσωποι  φορέων της πόλης.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πειραιά, τόνισε πως η κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου είναι ένα μείζον θέμα το οποίο δικαίως απασχολεί όλη την πόλη, Δημοτική Αρχή, βουλευτές, φορείς, κατοίκους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα εξήγησε πως το 2016 άρχισε η συζήτηση για το θέμα αυτό, στη συνέχεια υπήρξε σιωπή 2 ετών και στις 26/10/2018 έλαβε επιστολή, στην οποία ζητούσε το αρμόδιο υπουργείο την άποψη του δήμου και της Αντιπεριφέρειας για το θέμα αυτό.

Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως στις 17/12/2018 απάντησε με επιστολή, αναφέροντας προβληματισμούς και σαφείς αντιρρήσεις για την κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, στην οποία δεν έλαβε καμία απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο.

Ακολούθως ο δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ενημερώθηκα τυχαία τρεις ημέρες πριν την επίμαχη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. για την πρόθεση  να κηρυχθεί ο Πειραιάς αρχαιολογικός χώρος στο σύνολό του. Παραχωρήσαμε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη, όπου ζητήσαμε αναβολή προκειμένου να γίνει διαβούλευση. Εν συνεχεία συναντηθήκαμε με την υπουργό κυρία Ζορμπά, συζητήσαμε αλλά δεν λάβαμε σαφείς και έγγραφες απαντήσεις. Ως δήμαρχος εκπροσωπώ τους Πειραιώτες τους οποίους οφείλω να ενημερώσω για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και δεν μου αρκούν προφορικές απαντήσεις αλλά γραπτές διαβεβαιώσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης τόνισε πως δεν μπορεί να αγνοείται μια ολόκληρη πόλη, δηλαδή ο Α & Β Βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές της πόλης, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων σε μια τέτοια συζήτηση. «Δεν κληθήκαμε καν στη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. Δεν μπορεί να επικαλούμαστε τη διαβούλευση σε μικρότερης σημασίας ζητήματα και σε ένα τόσο μείζον θέμα για την πόλη να μην έχουμε καμία ενημέρωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Ανέφερε πως η ενδεχόμενη κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του, τη στιγμή που ο Πειραιάς έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει γίνει πλέον επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σημείωσε δε πως ενδεχομένως η επίσπευση των διαδικασιών να συνδέεται με το masterplan του Ο.Λ.Π..

Κλείνοντας ο δήμαρχος Πειραιά είπε:

«Είναι μοναδικό φαινόμενο να επιχειρείται η κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, δεδομένων των χαρακτηριστικών του ως πόλη-λιμάνι. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός στη χώρα. Αύριο συνεδριάζει το Κ.Α.Σ. και δεν γνωρίζουμε τίποτα. Συζητάμε επί αγνώστου κειμένου και δεν κατανοώ τη σπουδή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κ.Α.Σ να προχωρήσει το θέμα».

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά αναφέρει:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά κατά την τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 1ης  Απριλίου 2019, στην οποία κλήθηκαν να παραβρεθούν και να συζητήσουν σε προγραμματισμένη συζήτηση φορείς της πόλης αναφορικά με την επικείμενη εισήγηση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ  τη 2α Απριλίου 2019 με θέμα της ημερήσιας διάταξης του την «Έγκριση ή μη κήρυξης- οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘’Καστράκι’’ στη Δ.Ε. Δραπετσώνας του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής», στην οποία τελικά παραβρέθηκαν τέσσερις Βουλευτές Πειραιά διαφόρων κομμάτων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, κ. Γ. Γαβρίλης, οι Πρόεδροι του ΕΒΕΠ, κ. Β. Κορκίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ι. Βουτσινάς, του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Ν. Μανεσιώτης, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Γ. Σταματογιάννης, των καταστηματαρχών Πειραιά, κ. Ι. Τσάκος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του Δήμου Πειραιά, όπως επίσης και η Διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, κα Σ. Χρυσουλάκη και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ψαράκη και μετά από ανταλλαγή απόψεων και εκτενούς συζήτησης του θέματος, προέβη λόγω:

  •  της σοβαρότητας του θέματος,
  • της ανεπάρκειας των παρατεθειμένων στοιχείων,
  • των σοβαρών επιπτώσεων στην κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της πόλης που πιθανόν θα επιφέρει και
  • της έλλειψης διαβούλευσης των συναρμοδίων φορέων,

αποφάσισε, την:

  1. Εισήγηση για αναβολή συζήτησης του θέματος για την «Έγκριση ή μη κήρυξης- οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘’Καστράκι’’ στη Δ.Ε. Δραπετσώνας του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής», κατά την συνεδρίαση του ΚΑΣ της 2ας Απριλίου 2019,
  2. Την χορήγηση των στοιχείων που ζητήθηκαν με το υπ’ αριθμ. 66097/10496/17-12-2018 έγγραφο του Δήμου Πειραιά και τέλος
  3. Την διεξαγωγή ευρείας διαβούλευσης υπό της Αντιπεριφέρειας Πειραιά προ της εκ νέου εισαγωγής του θέματος σε συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Δήλωση Βλαχάκου

«Το Κ.Α.Σ. οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, των Φορέων της πόλης και των Πειραιωτών και να μην προχωρήσει στην κήρυξη του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, χωρίς να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος διαβούλευσης. Καλούμε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να αποσύρει από την  συνεδρίασή του, αυτό το σοβαρό θέμα.

Με σεβασμό στην ιστορία του Πειραιά αλλά και με σεβασμό στην καθημερινότητα της ζωής των Πειραιωτών, αποφάσεις οι οποίες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων και θα προσθέσουν μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στην πόλη, δεν θα τις δεχθούμε. Τέτοιες αποφάσεις  που οδηγούν  σε μαρασμό  τον Πειραιά μας βρίσκουν αντίθετους.

Καλούμε για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Πολιτισμού και  το Κ.Α.Σ. , άμεσα να καλέσει σε διαβούλευση τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, τους φορείς και τους επιστημονικούς συλλόγους της πόλης μας.

Επίσης, να δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικές μελέτες και επίσημα στοιχεία, εάν βέβαια υπάρχουν, τα οποία να αποδεικνύουν ότι όλος ο Πειραιάς και οι πέντε δημοτικές του κοινότητες, είναι “αρχαιολογικός χώρος”!  Δεν μπορούν να αποφασίζουν εν κρυπτώ για την τύχη του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Είναι άλλο θέμα οι γνωστοί και αδιαμφισβήτητοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι (το αρχαίο θέατρο, οι Αστικές Πύλες, η Ηετιώνεια Πύλη, η Πειραϊκή, το Σηράγγειο, οι Νεώσοικοι) και άλλο θέμα να κηρυχθεί “αρχαιολογικός χώρος” ολόκληρη σχεδόν η πόλη μας!

Τέτοιες αιφνιδιαστικές ενέργειες, όταν άλλα θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής των Πειραιωτών ‘λιμνάζουν’ χρόνια στα συρτάρια του Κ.Α.Σ. και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προκαλούν συνειρμούς και σκέψεις άλλες».

Δήλωση Κορκίδη

«Υποστηρίζοντας, πρωτίστως, τα συμφέροντα χιλιάδων πειραϊκών επιχειρήσεων, με σημαντική εμπορική, βιομηχανική, εισαγωγική, εξαγωγική, εφοδιαστική, μεταφορική, ναυπηγοεπισκευαστική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, το Ε.Β.Ε.Π. εκφράζει ξανά την αντίθεσή του σε μία τέτοια βιαστική απόφαση που, αν τελικά παρθεί και ισχύσει, θα αποτελέσει πισωγύρισμα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ειδικότερα, αυτό θα είναι και το τρίτο και ίσως μεγαλύτερο εμπόδιο που ορθώνεται στις επενδύσεις της πόλης, μετά από εκείνο της απόφασης του Σ.τ.Ε. για τον λιμένα και της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.), που απέρριψε μία σειρά επενδύσεων της Cosco. Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δαιδαλώδεις και πολύπλοκες διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου αποτελούν τροχοπέδη για κάθε σοβαρή επενδυτική προσπάθεια. Δεν μπορεί η επιτροπή του Κ.Α.Σ. να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει, κατά γενική ομολογία, καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης και την υλοποίηση μεγαλεπήβολων έργων, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Κατανοώ την ανησυχία του Δημάρχου, το παράπονο του αντιπεριφερειάρχη, καθώς και τον υπερβάλλοντα ζήλο της εφόρου για το λειτούργημα που επιτελεί. Καταλάβετε, όμως, και εσείς ότι στον Πειραιά δεν ζουν πλέον ούτε Αρχαίοι Έλληνες, ούτε Ρωμαίοι, αλλά μία σύγχρονη κοινωνία. Με ομόφωνη λοιπόν απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. ζητάμε την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, ώστε να μας δοθεί επαρκής χρόνος να προσκομίσουμε επικαιροποιημένο τον οικονομικό χάρτη της πόλης του Πειραιά. Διαφορετικά, η συζήτηση για τέτοιου είδους σοβαρό θέμα, θα φαντάζει πια με ένα κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο!».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: