Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μετά από 30 χρόνια, ανελκύονται από το Πέραμα, τα ναυάγια “Κόρφου Άϊλαντ” και “Ευαγγελία”

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 02/01/2018

Από την “Greek Diving Center”

|> Ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, Δημοσθένης Μπακόπουλος, ανέθεσε στην εταιρεία “Greek Diving Center” ΕΠΕ, την ανέλκυση, απομάκρυνση και καταστροφή των ναυαγίων “Κόρφου Άϊλαντ” (φωτό) και “Ευαγγελία” από το Πέραμα, στο πλαίσιο των εντολών του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για άμεση απομάκρυνση των ναυαγίων, καθώς και των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας,

Το Ε/Γ-Ο/Γ “Κόρφου Άϊλαντ” βυθίστηκε στην επισκευαστική βάση του Λιμένα (Πειραιώς) Περάματος, στις 20-5-1986, πάνω από την ήδη βυθισμένη φορτηγίδα “Ευαγγελία”. Έκτοτε, για χρονικό διάστημα άνω των 30 ετών, δεν αναλήφθηκε καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την ανέλκυσή τους.

Η ανάθεση ανέλκυσης, καταστροφής και απομάκρυνσης των ανωτέρω ναυαγίων έγινε αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό, από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, εξοικονομείται ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο είχε ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας η ΟΛΠ ΑΕ, προκειμένου να προβεί στην ανέλκυση των εν λόγω ναυαγίων.

Η εκτέλεση των εργασιών ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των προαναφερόμενων ναυαγίων, είναι σύμφωνη με όσα ορίζονται στο α. 2 του ν.2881/2001 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του Λιμένα Πειραιά.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, με την αζήμια ανέλκυση των ναυαγίων “Κόρφου Άϊλαντ” και “Ευαγγελία” συνεχίζεται ακάθεκτη η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής απομάκρυνσης όλων των επικίνδυνων για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα πλοίων, καθώς και ναυαγίων που εδώ και 30 χρόνια υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων του Αργοσαρωνικού, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, δίνονται έμπρακτες απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του Υπουργείου, καθώς και σε όσους εξακολουθούν να αναρωτιούνται για ποιό λόγο ιδρύθηκε, στελεχώθηκε και λειτουργεί η Δημόσια Αρχή Λιμένων.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλες ανελκύσεις και απομακρύνσεις επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων, μέχρι ο αριθμός τους στον Αργοσαρωνικό να μηδενιστεί.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: