Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε απεργιακή ετοιμότητα όλοι στα ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ

ΕΛΛΑΔΑ στις 18/12/2018

Μετά την αναβολή στο ΣτΕ για τις εργοδοτικές προσφυγές – Αναβλήθηκε για τις 3 Ιουνίου!

|> Απεργιακή ετοιμότητα και απόλυτο συντονισμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την από κοινού δράση αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ και των αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων τους σε σύσκεψη που έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ. Η συνάντηση, με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ,  έγινε μετά την αναβολή της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (17/12/2018) εργοδοτικών προσφυγών, που ζητούν την κατάργηση της εισφοράς του 2%, απειλώντας την ύπαρξη του Οργανισμού. Το ΣτΕ, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, παρέπεμψε την εκδίκαση σε διευρυμένη (7μελή) σύνθεση στο Α’ Τμήμα για τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019. αυτά αναφέροντα σε ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ και συτη συνέχεια αναφέρεται:

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί  το γεγονός ότι στους προσφεύγοντες –εν κρυπτώ ως απεδείχθη– βρίσκoνται (με κοινό δικόγραφο) η ΕΙΤΗΣΕΕ (καναλάρχες) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, ANT1, STAR, ενώ ευεργετήθηκαν φορολογικά για να συναινέσουν στο νόμο. Την ίδια στιγμή αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στο ΔΣ ενός Οργανισμού, τον οποίο διά της προσφυγής τους επιδιώκουν να διαλύσουν. Προσφυγή είχε υποβάλει (φανερά) και ο ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, «η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ στις διαβουλεύσεις είχε προτείνει την εισφορά επί του τζίρου». «Ισχυρίζονται στην προσφυγή τους ότι ουδέποτε συμφώνησαν. Ωστόσο, τα ντοκουμέντα τούς διαψεύδουν» επεσήμανε.

Συγκεκριμένα, η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της τριμερούς, είχε προτείνει –αντί του 2% που ορίστηκε, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά, εισφορά επί του τζίρου 5% (11/7/2016) και εισφορά 4% επί του τζίρου (24/7/2017). Η ΕΙΤΗΣΕΕ, όπως προαναφέρεται, ευεργετήθηκε από το νόμο, καθώς κέρδισε μείωση φόρου 15% (από το 20% έπεσε στο 5%). Η αλλαγή στάσης της αποτυπώνει εμπράκτως την εργοδοτική επίθεση και αυθαιρεσία και την προσπάθεια άλωσης του ΕΔΟΕΑΠ. «Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η εξαθλίωση των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης και η ποδηγέτηση της ελευθεροτυπίας» ανέφερε με νόημα ο πρόεδρος, επισημαίνοντας τη μεθόδευση των καναλαρχών να καταστήσουν ομήρους τους εργαζομένους τους, διαλύοντας τον ΕΔΟΕΑΠ και «δεσμεύοντάς τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», όπως προκύπτει από επιστολή που απέστειλε η διοίκηση του STAR στους εργαζομένους.

Στη σύσκεψη παρέστησαν αναλυτικά εκ μέρους του ΕΔΟΕΑΠ οι Σταύρος Καπάκος (πρόεδρος και με την ιδιότητά του ως γενικού γραμματέα ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Κουμπιάς (γενικός γραμματέας), Ευάγγελος Τάτσης (ταμίας), Μάρκος Γκανάς (πρόεδρος ΤΥΠ, αναπληρωτής ταμίας και με την ιδιότητά του ως προέδρου ΕΠΗΕΑ),  Νίκος Μιχαλίτσης (αναπληρωτής γενικός γραμματέας), Νίκος Καρούτζος, Άντζυ Σταθάτου (μέλη ΔΣ), της ΠΟΕΣΥ οι Έλενα Ριζεάκου (πρόεδρος) και Μιμή Τουφεξή (γενική γραμματέας), της ΕΣΗΕΑ οι Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος και με την ιδιότητά της ως μέλους του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ), Αγγελική Γυπάκη (ειδική γραμματέας), Σπύρος Κουντούρης, Γιώργος Μηλιώνης , Νανά Νταουντάκη , Ματίνα Παπαχριστούδη  (μέλη ΔΣ), της ΕΣΠΗΤ οι Θέμης Μπερεδήμας (πρόεδρος), Θανάσης Αλατάς (γενικός γραμματέας), Δημήτρης Σταμούλης (μέλος ΔΣ), της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ ο Δημήτρης Χορταργιάς (πρόεδρος), της ΕΣΗΕΠΗΝ ο Κυριάκος Κορτέσης (πρόεδρος), της ΠΟΕΠΤΥΜ ο Αντώνης Μακατούνης (πρόεδρος), της ΕΤΕΡ ο Γιώργος Δεσύλλας (αντιπρόεδρος),  του ΤΕΑΣ οι Θανάσης Μπαμπανέβας (πρόεδρος), Κώστας Θεοδωρόπουλος (γενικός γραμματέας), Γιώργος Ταβλάς (οικονομικός σύμβουλος) και  του ΕΤΑΣ οι Σωτήρης Κέλλας (πρόεδρος) και Αθανάσιος Μπίζιος (οικονομικός σύμβουλος). Δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΠΗΕΘ και των άλλων Ενώσεων από τη βόρεια Ελλάδα λόγω κακοκαιρίας.

>> Και κάτι σαν υστερόγραφο: Προ της ολοκλήρωσης της συνάντησης, αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο διάφορα αδιασταύρωτα και ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα περί αλλαγής της διάταξης του 2%, η διάψευση των οποίων περιττεύει…

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Πολυμέτωπο, δυναμικό και διαρκή αγώνα για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ αναλαμβάνουν τα Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού και των συνεργαζομένων Δημοσιογραφικών Ενώσεων κατά της επίθεσης των εργοδοτών των ΜΜΕ για την κατάργηση του πόρου του Ταμείου 2%, επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αυτών.

Η υπόθεση των 52 αιτήσεων ακύρωσης της εργοδοσίας ενώπιον του ΣτΕ αναβλήθηκε -όπως είναι γνωστό- για τις 3 Ιουνίου 2019, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας οι αιτήσεις αναστολής για την ΜΗ καταβολή του 2% από τους Μιντιάρχες, μέχρι την εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης (3/6/2019) θα συζητηθούν (εκδικαστούν) μετά τις γιορτές.

Σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε σήμερα (18.12.2018) στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή των προεδρείων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων αποφασίστηκε η κινητοποίηση σύσσωμου του Κλάδου των εργαζομένων στην Ενημέρωση με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, ανακοινώσεις για την ενημέρωση του κοινού, συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας, παραστάσεις στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα και ο,τιδήποτε άλλο κριθεί σκόπιμο κατά την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Το όλο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ απασχόλησε σήμερα (18/12/18) και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που αποφάσισε δυναμική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες-εργοδότες των ΜΜΕ και της Διαφήμισης, προκειμένου να προλάβουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων τους, οι οποίοι είναι μέλη του νέου διευρυμένου ΕΔΟΕΑΠ, υπόσχονται ότι αν καταργηθεί το 2% από το ΣτΕ, τα χρηματικά ποσά που θα εξοικονομηθούν, θα διατεθούν για την ιδιωτική ασφάλιση του προσωπικού τους, που θα είναι δήθεν καλύτερη από εκείνη του ΕΔΟΕΑΠ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: