Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συναντήσεις Τσίπρα με Γιούνκερ και Ολάντ στις Βρυξέλλες και το Παρίσι

ΕU στις 04/02/2015

Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και δήλωσε:

«Πρέπει να γίνει ένας κοινός αγώνας με ίδιες αξίες και ευθύνη για να μπορέσει η νέα γενιά να ξαναβρεί την ελπίδα. Θέλουμε τον αναγκαίο χρόνο για ένα σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διότι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι και υπάρχει πελατειακό κράτος και διαφθορά». Σημείωσε δε, ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και πως η Αθήνα δεν θέλει να δημιουργήσει κανένα διχασμό στην Ευρώπη. «Θέλουμε αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» τόνισε.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε «ότι είναι αναγκαία μια στροφή στην Ευρώπη με ένα μέτωπο της λογικής» ενώ κατέστησε σαφές ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε τυχόν εναλλακτικές προτάσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ρέντσι τόνισε ότι οι ελληνικές εκλογές αποτελούν μήνυμα ελπίδας μιας ολόκληρης γενιάς η οποία πάσχει από την κρίση και ζητά περισσότερη προσοχή. «Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα βασίζεται σε μήνυμα ελπίδας και όχι στον φόβο. Έχουμε την ίδια ηλικία αν και διαφορετικές εμπειρίες» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε παράλληλα ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα μετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι είναι σημαντική η στενή σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι καινοτομίες της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Δεν μπήκαμε στην επιμέρους ανάλυση των ελληνικών προτάσεων αλλά υπάρχει μεγάλη διάθεση από την Ιταλία για διμερή συνεργασία όπως και σε όλα τα φόρα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: