Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βρέθηκαν στο κτήμα Τατοΐου οι βασιλικές άμαξες! (ΦΩΤΟ)

ΕΛΛΑΔΑ στις 09/06/2020

Μεταξύ τους, η επίσημη άμαξα της βασιλικής δυναστείας, που είχε αγοράσει ο Γεώργιος Α’

|> Ανακοινώθηκε από τον Βασίλη Κουτσαβλή, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ότι εντοπίστηκαν από την διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού οι άμαξες της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Μέχρι σήμερα ουδείς ήταν σίγουρος για το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση. Σύμφωνα δε με παλιότερα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, οι άμαξες πρέπει να βρίσκονταν στους παλαιούς στάβλους του Γεωργίου Α’.

Είναι τουλάχιστον 4 μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής. Η υπέροχη αυτή κλειστή άμαξα κατασκευάστηκε στη Γαλλία στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Ερρίκο, Δούκα του Μπορντώ, Κόμη του Σαμπόρ, γνωστός και ως Ερρίκος Ε’ των νομιμοφρόνων, για τη στέψη του ως βασιλιά των Γάλλων, μετά τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 και την πτώση του Ναπολέοντα Γ’. Αλλά ο Ερρίκος πέθανε το 1883 χωρίς να γίνει πραγματικότητα το όνειρό του.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ αγόρασε την άμαξα του η οποία τροποποιήθηκε μιας και πάνω από τους θυρεούς του Γαλλικού Οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της Ελληνικής Δυναστείας και χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους γάμους του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας στις 15/27 Οκτωβρίου 1889. Επίσης η ίδια άμαξα χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης, στις 9 Ιανουαρίου 1938 και στους γάμους της Πριγκίπισσας Σοφίας με τον Πρίγκιπα των Αστουριών, Χουάν Κάρλος, στις 14 Μαΐου 1962.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μεταξύ των 4 αμαξών που έχουν εντοπιστεί ίσως να βρίσκεται και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντώ (Ascot Landau) του 1871 που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας, στις 18 Σεπτεμβρίου 1964.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση.

Πλέον με τον πολυετή αγώνα του Συλλόγου έχει διασφαλιστεί ότι θα έχουμε στο Τατόι ένα λαμπρό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων όπως στα περισσότερα αντίστοιχα μουσειακά πολιτιστικά σύνολα σε όλη την Ευρώπη!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: