Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κρητικός “Κέρβερος” της ρομποτικής “κέρδισε” το Πεντάγωνο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΚΟΣΜΟΣ στις 17/10/2021

Με επικεφαλής τον 38χρονο Έλληνα καθηγητή Κώστα Αλέξη η ερευνητική ρομποτική ομάδα “Cerberus” του νορβηγικού πανεπιστημίου NTNU πρώτευσε σε διαγωνισμό της DARPA των ΗΠΑ

Τ/Π |> Ομάδα ρομποτιστών του πανεπιστημίου NTNU της Νορβηγίας με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Κώστα Αλέξη, κατέκτησε την  πρώτη θέση σε διαγωνισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, αφήνοντας πίσω της το ΜΙΤ και άλλα περιώνυμα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Πρόκειται για την ομάδα “Cerberus” (“Κέρβερος”), που κέρδισε τον διαγωνισμό της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency =  Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων), ο οποίος αφορούσε την ικανότητα ρομποτικών συστημάτων να εξερευνήσουν υπόγειες υποδομές. Την είδηση δημοσιοποίησε η ΕΡΤ (ert.news) και ο καθ. Κώστας Αλέξης μίλησε στην εκπομπή “Με μία ματιά”.

Ο Κωνσταντίνος Αλέξης, είναι γεννημένος (1984) και μεγαλωμένος στην Κρήτη και σπούδασε στην Πάτρα. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής Κυβερνοεπίθεσης του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) στο Τρόντχαϊμ.

Ο καθηγητής Κ. Αλέξης διεξάγει έρευνα στον τομέα της ανθεκτικής ρομποτικής αυτονομίας. Μέσα από τις σπουδές του έχει εξετάσει τις δυνατότητες των αυτόνομων συστημάτων να πλοηγούνται σε ακραία περιβάλλοντα παρουσιάζοντας επινοητικότητα, ευρωστία και πλεονασμό. Οι ερευνητικοί του τομείς περιλαμβάνουν τους τομείς του ελέγχου των ρομπότ, του σχεδιασμού μονοπατιών και της ταυτόχρονης τοπικής προσαρμογής και χαρτογράφησης, ενώ σε αυτούς τους κλάδους λαμβάνεται μια ολιστική προσέγγιση για τη διευκόλυνση της ενισχυμένης ανθεκτικότητας, όπως αποδεικνύεται μέσω της ρομποτικής πεδίου. Έχει διατελέσει pi σε μεγάλες διεθνείς επιχορηγήσεις όπως το DARPA Subterranean Challenge και το χαρτοφυλάκιο χρηματοδότησής του περιλαμβάνει επιχορηγήσεις από αμερικανικές πηγές (π.χ. DARPA, NSF, DOE, USDA), EU (π.χ. προγράμματα Horizon 2020), καθώς και το Νορβηγικό Συμβούλιο Έρευνας.

Ας δούμε τι αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βιογραφικό του:

Το NTNU είναι ένας κόμβος ρομποτικής στην Ευρώπη. Πριν από την ένταξή μου στο NTNU, ήμουν αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Ρίνο και στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών. Πριν από αυτό είχα εργαστεί ως Ανώτερος Ερευνητής στο Εργαστήριο Αυτόνομων Συστημάτων (ASL) του ETH Ζυρίχης με επικεφαλής τον καθηγητή Roland Siegwart. Πήρα το διδακτορικό μου στο ‘Έλεγχος και Συνεργασία μη Επανδρωμένων Συστημάτων’ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αντώνη Τζε, στον Όμιλο Άνεμος του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ερευνητικός μου στόχος είναι να συμβάλω στην καθιέρωση πραγματικής αυτονομίας πλοήγησης και λειτουργίας για τη ρομποτική και ιδιαίτερα για τα εναέρια sytems. Επικεντρώνομαι ιδιαίτερα στους τομείς ελέγχου και βελτιστοποίησης, σχεδιασμού μονοπατιών και αυτόνομης πλοήγησης. Στο πλαίσιο της ερευνητικής μου προσπάθειας είχα την ευκαιρία να δω τις προσπάθειες και τις συνεισφορές μου να γίνονται βασικό συστατικό αρκετών σημαντικών ερευνητικών projets“.

Και…

Ο ερευνητικός μου στόχος είναι να συμβάλω στην καθιέρωση πραγματικής αυτονομίας πλοήγησης και λειτουργίας για τη ρομποτική και ιδιαίτερα για τα εναέρια sytems. Επικεντρώνομαι ιδιαίτερα στους τομείς ελέγχου και βελτιστοποίησης, σχεδιασμού μονοπατιών και αυτόνομης πλοήγησης. Στο πλαίσιο της ερευνητικής μου προσπάθειας είχα την ευκαιρία να δω τις προσπάθειες και τις συνεισφορές μου να γίνονται βασικό συστατικό αρκετών σημαντικών ερευνητικών projets. Απολαμβάνω επίσης πραγματικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων ρομπότ και έχω προσωπική προτίμηση σε εναέρια συστήματα με προηγμένες δυναμικές ιδιότητες. Γεννήθηκα στην Κρήτη το 1984, όπου μεγάλωσα μέχρι που μετακόμισα στην Πάτρα για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη μηχανική. Πιστεύω στην ομαδική εργασία και τη συνεργασία, την καινοτομία, τη σκληρή δουλειά και την ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών, την πολυπειθαρχία της ερευνητικής συνεργασίας και την ανάγκη να θέσουμε τις προσπάθειές μας στην υπηρεσία της κοινωνίας

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: