Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνδρομή των εφοπλιστών για την ελληνική οικονομία

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 01/03/2019

Με καταβολή ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων φυσικών προσώπων

theseanation.gr |> Υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου το συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού εφοπλισμού και της πολιτείας στο πλαίσιο της συνάντησης μελών του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Θ. Βενιάμη με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Το νέο Συνυποσχετικό, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η αόριστη χρονική διάρκειά του, προβλέπει την καταβολή ενός σταθερού ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων.

Αναφερόμενος στη οικειοθελή συνεισφορά της ΕΕΕ ο Πρωθυπουργός τόνισε τα ακόλουθα: “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία. Εθελοντικού χαρακτήρα συμφωνία. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά. Εντούτοις, το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχτεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση, συνεπώς, της δημοσιονομικής μας ικανότητας σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση. Η κρίση βέβαια ήταν πολυετής. Οι επιπτώσεις, η αλήθεια είναι, ότι δεν ήταν για όλους το ίδιο.
Εντούτοις, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που μπορούμε πια να αισιοδοξούμε και άρα το γεγονός ότι εσείς δεν αντιλαμβάνεστε τη συμβολή σας ως μια ad hoc συμβολή, αλλά δεχτήκατε να μπείτε σε έναν διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία μέσα από την οποία υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετήσιων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων σας σε ελληνόκτητα πλοία. Αυτό το σταθερό ποσοστό θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στους προϋπολογισμούς μας και να υπολογίζουμε κάποια σταθερά έσοδα, τα οποία αποτελούν κάτι σημαντικό στις ημέρες που διάγουμε. Το 10% είναι μία σημαντική συμφωνία στην οποία καταλήξαμε.
Και θα ήθελα γι’ αυτό να σας ευχαριστήσω, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως αποτελεί αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση. Από εκεί και πέρα, όλοι επίσης πρέπει να αντιληφθούμε ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες στο επιχειρείν για όλους. Και με μεγαλύτερες δυνατότητες. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά της. Αυτό αφορά όλους τους κλάδους και βεβαίως, πρωτίστως, και τους κλάδους στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και στη διεθνή σκηνή, ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας από τους κλάδους όπου μπορούμε να υπολογίζουμε“.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι μια προσπάθεια που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθηθεί η εθνική οικονομία. Είναι κάτι που είχαμε συμφωνήσει και στην τελευταία τετραετία, οι δύο προηγούμενες συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με την κυβέρνηση έληξαν και τώρα υπογράψαμε τη νέα που έχει αόριστη διάρκεια. Το να υπογράψουν το 95%-96% των Ελλήνων εφοπλιστών δείχνει πόσο ο εφοπλισμός είναι πάντα παρόντες στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας. Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για την συνεργασία που είχαμε μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον».

Στο εν λόγω θέμα είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στις αρχές του μήνα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το νέο συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής με την Πολιτεία, θα σέβεται νομοτεχνικά το υφιστάμενο θεσμικό ναυτιλιακό πλαίσιο για να επισημάνει ότι η απόφαση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την υπευθυνότητα και ενότητα του κλάδου, καθώς και την ισχυρή βούλησή του ελληνικού εφοπλισμού να συνεχίσει τη διαχρονικά ενεργή παρουσία του στον τόπο.

Με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της ΕΕΕ να συμβάλλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας, η οποία μετά από χρόνια κρίσης βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Η υπογραφή του Συνυποσχετικού, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: