Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με πλούσια θεματογραφία κυκλοφορεί το ελληνικό “Foreign Affairs”

FLASH στις 03/03/2015

Με κεντρικό θέμα την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη και την Δύση γενικότερα, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Στο σχετικό άρθρο του, ο Hans Kundnani, ερευνητικός διευθυντής στο European Council on Foreign Relations, γράφει ότι η ουκρανική κρίση έχει επαναφέρει παλιά ερωτήματα σχετικά με την σχέση τής Γερμανίας με την υπόλοιπη Δύση, καθώς η Γερμανία παρασύρεται μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έλκεται προς την Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, οι Matthias Matthijs και R. Daniel Kelemen, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο Rutgers αντίστοιχα, εξηγούν σε δοκίμιό τους ότι παρ’ όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μάλλον το αντίθετο: Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δράσουν με αποφασιστικότητα και επιμονή, η Ένωση θα μπορούσε να βιώσει μια αναγέννηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Γιάννης Σιώτος, περιγράφει τις προσπάθειες του νέου επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να χτίσει νέες συμμαχίες εντός της Ευρώπης αλλά και να διευρύνει τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα διεθνώς, με αφορμή το καυτό τρίγωνο Ουκρανίας – Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής.

Στο κέντρο αυτού του τριγώνου βρίσκεται ένα νέο, υπό διαμόρφωση σύστημα ασφαλείας, όπως αναλύει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δρ. Θεόδωρος Τσακίρης. Η σχετική θέση ισχύος των χωρών της περιοχής έχει αλλάξει ραγδαία τόσο λόγω της Αραβικής Άνοιξης όσο και των γεγονότων στην Ουκρανία και της ανάδυσης του ISIS. Οι αλλαγές θα συνεχιστούν και κεντρικό ρόλο στις επερχόμενες αλλαγές θα παίξουν τα προσφάτως ανακαλυφθέντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Iebrahem Muslem, μέλος τού Διπλωματικού γραφείου τού κουρδικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) γράφει για τις οικονομικές πτυχές του πολέμου στην Συρία, δίνοντας έμφαση στον ρόλο που μπορεί να παίξει το κουρδικό κίνημα στην ειρήνευση στην περιοχή.

Επίσης, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας, περιγράφει τις διπλωματικές δυναμικές που αναπτύσσονται σήμερα στην Κύπρο, με επίκεντρο την ένταξη της νήσου στον ΝΑΤΟϊκό Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, και το πώς αντιδρά η Τουρκία.

Ένα παράπλευρο αλλά καθόλου ασήμαντο ζήτημα των κρίσεων στην Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και αλλού πέριξ της Ευρώπης, είναι η μετανάστευση. Ο Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής τής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας τού Πολίτη, σκιαγραφεί τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι σήμερα η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πιέσει την ΕΕ για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην σχετική ευρωπαϊκή πολιτική.

Πάντως, για τους εγχωρίως ανησυχούντες για την αναστάτωση που επικρατεί στα κράτη της περιοχής αλλά και στην ίδια την Ελλάδα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nassim Nicholas Taleb και ο πρόεδρος του U.S. National Intelligence Council, Gregory F. Treverton υποστηρίζουν ότι αντί να προσπαθούμε να προβλέψουμε γεγονότα τύπου «Black Swan» όπως πραξικοπήματα ή κρίσεις, οι προβλέψεις θα πρέπει να δουν το πώς τα πολιτικά συστήματα χειρίζονται την αταξία. Ο καλύτερος δείκτης τής μελλοντικής πορείας μιας χώρας δεν είναι ένα μακρό παρελθόν σταθερότητας, αλλά η πρόσφατη μετριοπαθής μεταβλητότητα.

Το μέτρο της σύγχρονης ισχύος των κρατών είναι βέβαια η οικονομία, και η οικονομία προωθείται καλύτερα όσο βασίζεται στην καινοτομία. Σύμφωνα με την συμβατική σοφία, όπως εξηγεί η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sussex, Mariana Mazzucato, το κράτος μπορεί να προωθεί καλύτερα την καινοτομία απλά με το να μην στέκεται εμπόδιο. Όμως, όπως δείχνει το παράδειγμα των ΗΠΑ αλλά και μερικών άλλων χωρών που καινοτομούν, η κυβέρνηση έχει υπηρετήσει ιστορικά όχι ως ανακατωσούρας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ως βασικός υποστηρικτής του -και συχνά τολμηρός, πρόθυμος να αναλάβει κινδύνους που δεν θα αναλάμβαναν οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για να δημιουργήσουν ευρεία και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι Bryan C. MezueClayton M. Christensen και Derek van Bever από το Πανεπιστήμιο Harvard, οι κυβερνήσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα πρέπει να ενισχύσουν την καινοτομία που δημιουργεί αγορές –δηλαδή, την γενιά νέων προϊόντων και υπηρεσιών που προσεγγίζουν έναν εντελώς νέο πληθυσμό πελατών.

Τέλος, ο Thomas de Waal, βασικός συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, εξετάζει την υπόθεση της σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς καθώς, έναν αιώνα αφότου συνέβη, οι συζητήσεις σχετικά με αυτήν την καταστροφή εξακολουθούν να κυριαρχούνται από τα προβλήματα γύρω από την χρήση μιας φορτωμένης και διχαστικής λέξης: «Γενοκτονία». Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον όρο, αλλά να αναγνωρίζει επίσης τους πολλούς περιορισμούς της.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: