Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκδήλωση για τους νέους της Ευρώπης, με τα προβλήματά τους…

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 04/10/2021

Με σύνθημα “Το μέλλον μάς ανήκει” στις 8-9/10 στο Στρασβούργο θα βρεθούν 3 – 4 χιλιάδες νεολαίοι –   Τι λέει το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο

|> Με σύνθημα «Το μέλλον μάς ανήκει», η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία (European Youth Event – EYE) 2021 θα φιλοξενήσει δεκάδες δραστηριότητες, συζητήσεις και εργαστήρια, καθώς και αθλητικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές παραστάσεις και συναυλίες.

Οι διαδικτυακές δραστηριότητες άρχισαν σήμερα Δευτέρα 4/10 και την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9/10, τα φώτα θα στραφούν στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο «χωριό EYE», όπου αναμένεται να δώσουν το “παρών” 3 έως 4 χιλιάδες συμμετέχοντες, ενώ πολλοί ακόμη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μέσω της ειδικής  πλατφόρμας ΕΥΕ 2021. Η ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη νεολαία διοργανώνεται για πρώτη φορά με αυτόν τον υβριδικό τρόπο. Λόγω της πανδημίας η περσινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου.

Ένα πράσινο μέλλον για την Ευρώπη

Κεντρικό θέμα συζητήσεων θα είναι το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει και της διάσκεψης COP26 που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στους χώρους του Κοινοβουλίου, στο χωριό EYE και στο διαδίκτυο, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ακτιβιστές, «influencers», καθώς και ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης. Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν επίτροποι της ΕΕ, ευρωβουλευτές και άλλοι αρμόδιοι και εμπειρογνώμονες, ενώ τα κυριότερα θέματα θα είναι η ψηφιακή δημοκρατία, η καταπολέμηση των διακρίσεων, το μέλλον της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία του κορονοϊού, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, οι κοινωνικές ανισότητες και η προετοιμασία της διάσκεψης COP26.

Στην κορυφή της ατζέντας της ΕΥΕ 2021 θα βρεθούν επίσης οι εξωτερικές υποθέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τη Sviatlana Tsikhanouskaya, ηγετική μορφή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2020, καθώς και με τον Oleg Sentsov, Ουκρανό σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2018.

Τα κύρια συμπεράσματα των διήμερων συζητήσεων θα παρουσιαστούν στην τελετή λήξης το Σάββατο στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο

Σύμφωνα με έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου του Ιουνίου 2021, οι Ευρωπαίοι ηλικίας 16-30 ετών δίνουν προτεραιότητα

  • στην αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων (43%),
  • στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών ζητημάτων (39%)
  • στην καταπολέμηση της ανεργίας (37%).

Και..

  • Το 85% των ερωτηθέντων συζητά πολιτικά θέματα με φίλους και συγγενείς τουλάχιστον περιστασιακά και σχεδόν το ήμισυ (46%) ψήφισε στις τελευταίες τοπικές, εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: